Verkerk stond altijd voor Delft klaar, zegt Hoogendijk. Of het nou in de wandelgangen van Brussel was of bij de intocht van de Sint. Die eigenschap is ook wenselijk bij een volgende burgemeester, vindt hij.
Verkerk stond altijd voor Delft klaar, zegt Hoogendijk. Of het nou in de wandelgangen van Brussel was of bij de intocht van de Sint. Die eigenschap is ook wenselijk bij een volgende burgemeester, vindt hij. Foto: Koos Bommelé

Horeca wenst hard werkende burgemeester die op de voor- en achtergrond goed bezig is

DELFT – Delft mag volgend jaar een nieuwe burgemeester begroeten. De krant Delft op Zondag gaat komende tijd daarom te rade bij de Delftenaar en belangenbehartigers met de vraag: Waaraan moet de opvolger van Bas Verkerk voldoen?

Ed Hoogendijk is voorzitter van de Delftse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland en al sinds 1995 actief in de Delftse horeca. Hij maakte zodoende al drie burgemeesters mee. "Alle drie totaal verschillend", begint Hoogendijk. "Huib van Walsum was een man van de stad. Een fijne en warme man, die zich op z'n fietsje of wandelend door Delft verplaatste. Daarna kwam Hein van Oorschot, dat was meer een echte bestuurder. In 2004 kwam Bas Verkerk. Ik heb hem regelmatig van dichtbij meegemaakt, onder meer tijdens de jaarvergaderingen van de horeca. Er wordt weleens gezegd dat hij een koele bestuurder is. Hij is misschien wat afstandelijk, maar ook gezellig en warm. En met zijn achtergrond en netwerk heeft hij achter de schermen heel veel voor Delft betekend. Hij is bovendien een harde werker, heeft geen 9 tot 5-mentaliteit. Daar houden we in de horeca van."
Komende zomer krijgt Delft een nieuwe burgemeester. "Als horeca zijnde willen wij een populaire burgemeester. Een tikkeltje flamboyant zou mooi zijn. Als burgemeester ben je het uithangbord van de stad. We zouden graag iemand zien die achter de schermen goed werk levert, maar ook op een leuke manier op de voorgrond treedt. Een burgemeester die door de stad fietst en zichtbaar is. Zodat burgers de burgemeester kunnen aanspreken. Of dat de burgemeester aan de mensen onderweg kan vragen wat ze van de stad vinden. Politieke kleur maakt me uit, al is het wel belangrijk dat het een man of vrouw van het midden is. En een harde werker." Het zal erg lastig zijn een man of vrouw te vinden die aan al die eisen voldoet, beseft Hoogendijk. "Het is daarom misschien dromen, maar dít zijn onze wensen."
Een goede burgemeester kan wel degelijk veel nut hebben voor het goed functioneren van de horeca, weet Hoogendijk. "Een burgemeester kan zich hard maken voor toerisme en toeristisch beleid. Delft zit financieel gezien in een lastig situatie, maar er moet op het gebied van toerisme en marketing wel wat gebeuren willen wij weer tot de topsteden van Nederland gaan behoren. Vergelijkbare steden als Leiden en Dordrecht doen meer aan marketing. Ook Delft moet hier meer in investeren. Een burgemeester kan daarbij helpen." Daarnaast kan een burgemeester zelf aan marketing doen door in andere steden en landen te benadrukken wat een geweldige en leuke stad Delft is. "Dat we bijvoorbeeld geweldige toeristische trekpleisters hebben in Delft. Dat mag best weleens meer worden uitgedragen."
Belangrijk is verder dat een burgemeester luistert naar de wensen die in de stad leven. Bas Verkerk deed dat altijd tijdens de jaarvergaderingen van de Delftse horeca, merkte Ed Hoogendijk. "Hij stond altijd open voor onze verhalen. Hoe de politiek afgelopen maanden met Verkerk is omgegaan, verdient niet de schoonheidsprijs, vind ik. Want Verkerk stond altijd voor Delft klaar. Of het nou ging om netwerken op de achtergrond, of op de Markt bij de intocht van Sinterklaas…"