Wicher Scheuders en de Sportraad hebben vooral met sportwethouder Raimond de Prez te maken, die op deze foto en met Ton Maas aan zijn rechterzijde het kunstgrasveld van SV Wippolder opent.
Wicher Scheuders en de Sportraad hebben vooral met sportwethouder Raimond de Prez te maken, die op deze foto en met Ton Maas aan zijn rechterzijde het kunstgrasveld van SV Wippolder opent. Foto: Koos Bommelé

Sportraad verwelkomt de volgende
burgemeester van Delft

DELFT – Delft mag volgend jaar een nieuwe burgemeester begroeten. Burgervader Bas Verkerk heeft aangegeven niet voor een nieuwe ambtsperiode van zes jaar in aanmerking te willen komen.

Dat betekent dat rond deze tijd de activiteiten behorend bij een burgemeestersbenoeming gaan beginnen. Delft op Zondag gaat in de komende periode te rade bij de Delftenaar en een aantal belangenbehartigers met de vraag: Waaraan moet de opvolger van Bas Verkerk voldoen?
"Eigenlijk hebben wij, als Sportraad, niet zoveel met de burgemeester te maken", zegt Wicher Schreuders, voorzitter van deze belangenbehartiger van Delftse sportclubs. "Verkerk heeft in zijn portefeuille veiligheid en internationaal beleid, waarbij sport een belangrijk instrument kan zijn. Wij hebben te maken met de wethouder die de sportportefeuille beheert. Een wisseling van sportwethouder heeft voor ons daarom meer gevolgen, maar zowel met de huidige sportwethouder, Raimond de Prez, als met zijn voorganger, Dick Rensen, hebben wij een goede samenwerking, zonder het altijd eens te zijn."
"We merken niet zoveel van de burgemeester. Het is voor een burgemeester ondoenlijk om de circa 100 sportclubs allemaal te bezoeken. Met Hein van Oorschot, van 1997 tot 2004 burgemeester van Delft, had ik persoonlijk, als toenmalig voorzitter van DHC regelmatig contact, maar dat kwam omdat zijn twee zoons bij DHC voetbalden. Hij kwam bijna elke zaterdag kijken en een broodje kroket kopen. Van Oorschot heeft toen duidelijk gezegd dat hij daar als vader kwam en dat hij pas buiten de poort weer burgemeester was." Hoewel de Sportraad en de burgemeester niet direct met elkaar te maken hebben, heeft Schreuders enkele wensen. "Hij moet zorgen voor een goede harmonie binnen het College van B en W. Daarin is Verkerk volgens mij wel geslaagd, maar de problemen die hij tegenkwam werden vaak veroorzaakt door individuele raadsleden die niet altijd de inhoud primair stelden maar nogal eens provoceerden en op de man speelden. Uiteraard had Verkerk sommige dingen misschien wel iets handiger kunnen aanpakken. De financiële problemen in de stad zijn niet de burgemeester te verwijten. Als Sportraad zwaaien wij de gaande burgemeester uit, terwijl wij de komende burgemeester van harte zullen verwelkomen. De nieuwe burgemeester moet representatief zijn en in staat om een goed werkklimaat te scheppen in het college. Natuurlijk is het meegenomen als hij of zij sportminded is. We moeten met de nieuwe burgemeester om tafel om te bezien hoe sport binnen zijn of haar portefeuille een rol kan spelen."
"Als de komende burgemeester een gezonder leefstijl, inclusief meer sportdeelname, bij de Delftenaren wil promoten, dan zou dat geweldig zijn. Daarbij hoort het in het gemeentelijke beleid waarborgen van een belangrijke plek voor de sportsector, met name ook voor de clubs met de vele duizenden vrijwilligers die daar wekelijks actief zijn. Dat kan de komende burgemeester hopelijk ook ondersteunen. Maar verder reiken zijn bevoegdheden niet. Als Sportraad vragen wij niet meer dan dit, want hij of zij heeft al genoeg te doen in deze mooie stad. Wij zetten intussen uiteraard ons overleg met de sportwethouder en zijn ambtenaren voort."