Komende decembermaand zal er voor het eerst in 14 jaar geen schaatsbaan op de Beestenmarkt verrijzen.
Komende decembermaand zal er voor het eerst in 14 jaar geen schaatsbaan op de Beestenmarkt verrijzen.

Dit jaar geen schaatsbaan, Lichtjesavond kleinschaliger

DELFT – Op de Beestenmarkt komt dit jaar geen schaatsbaan. Voor het eerst in 14 jaar lukt het organisator Nota Bene niet de financiën hiervoor rond te krijgen.

Door: Jesper Neeleman

Eerder al werd bekend dat de Kerstconcerten in de Oude Kerk komende decembermaand niet doorgaan. Bureau Binnenstad Delft vroeg afgelopen week het faillissement aan en moest noodgrepen uithalen om de intocht van Sinterklaas en Lichtjesavond 'gewoon' door te kunnen laten gaan. En er komt geen schaatsbaan. De donkere dagen van Delft lijken donkerder dan ooit te worden.

Balen
Robin en Nannette Verschoor van Nota Bene balen flink van hun eigen beslissing. "Maar het zat er dit jaar gewoon echt niet in", begint Nannette. Dat komt deels doordat de subsidie vanuit de gemeente is gekort en deels doordat het steeds lastiger is sponsorgelden te verwerven. Op een begroting van 325.000 euro, kwam Nota Bene zo'n 85 á 90.000 euro tekort. "Dat gat is echt te groot om nog dicht te krijgen", weet Nannette. Het was voor hen geen optie de entreegelden drastisch te verhogen of een aanzienlijk kleinere baan aan te leggen. Dus namen de twee met pijn in het hart het besluit dan maar een jaartje geen schaatsbaan te organiseren.
Dat is jammer voor de duizenden regiogenoten die jaarlijks genieten van het kunstijs, jongeren die er in de winter een bijbaantje aan overhouden, maar ook voor ondernemers in de binnenstad. "Want uit onderzoek is gebleken dat bezoekers van de schaatsbaan in december voor 1,5 tot 2 miljoen euro aan impulsaankopen doen in de binnenstad", geeft Robin Verschoor aan. Hij had daarom op wat meer sponsorgelden vanuit binnenstadondernemers of het Delftse Ondernemersfonds gehoopt, maar moest teleurgesteld constateren dat dit er niet in zat. "Ik heb nachten wakker gelegen van ons besluit, vooral vanwege het feit dat de ruim tweeduizend kinderen die elk jaar met hun school komen deze winter niet kunnen schaatsen", zegt 'schaatsbaas' Robin. Ook bij DSW zorgverzekeraar, sinds het begin hoofdsponsor van het evenement, wordt de beslissing betreurt. "We hopen dat het volgend jaar wél lukt in Delft een schaatsbaan te realiseren", laat DSW-directeur Chris Oomen weten. "Bij voorkeur op de Markt, want daar zien we een dergelijks stadsevenement toch het liefst." Wethouder Ferrie Förster laat weten de subsidie die Delft dit jaar aan de schaatsbaan wilde verstrekken, wordt gereserveerd en volgend jaar als aanvulling dient voor de bijdrage dat jaar. "Hopelijk hebben we dan volgend jaar wel weer een schaatsbaan in Delft", zegt Förster.
Dat hoopt ook Nota Bene. Robin Verschoor praat al over een Schaatsbaan 3.0, waarbij alles net even anders is dan voorgaande 13 jaar. "Daarbij kun je denken aan een baan met daar omheen niet één horecadeel, maar acht horecastandjes, waarbij meer wordt samenwerkt met andere ondernemers die samen het risico dragen. Of een schaatsbaan op de Markt, met op donderdag en zaterdag een waren- en een kerstmarkt eromheen." Het is toekomstmuziek. Eerst wacht een decembermaand zonder schaatsbaan. "Delft gaat een vreselijk leuk evenement missen", stelt Robin.

Faillissement
Bureau Binnenstad Delft (BBD), organisator van onder meer de intocht van Sinterklaas en Lichtjesavond, is sinds deze week officieel failliet. Om deze twee evenementen toch door te laten gaat, is 'good old' Herman Weyers, die het bureau tot twee jaar geleden runde, van stal gehaald. Weyers gaat er met zijn Evenementenbureau Delft voor zorgen dat de intocht en Lichtjesavond tóch door zullen gaan. Alwin Snel en Lucas Nieuwenhuis van BBD zullen hem bijstaan. "Tijdens de intocht van Sinterklaas zal niemand iets merken van deze verandering", garandeert Alwin Snel, tot deze week directeur en eigenaar van BBD. "Tijdens Lichtjesavond merken mensen er wellicht meer van. Herman let erop dat er minder risico wordt genomen, dat programmaonderdelen pas doorgaan als er echt financiën voor binnen zijn. Op de Markt is een normaal programma, maar er wordt geen 3D-mapping show of groot spektakel omheen georganiseerd. De Kerstmarkt die we tijdens, voorafgaand en na Lichtjesavond wilden houden, is afgelast."
Bureau Binnenstad Delft vond haar Waterloo in de afgelopen editie van Delft City Pop, een festival dat naar verwachting veel bezoekers zou trekken. Twee weken van tevoren werd de organisatie verrast met de eis van de gemeente om entreegeld te vragen. "Toen hebben we groot verlies geleden", zegt Snel. Kwade tongen beweren dat zijn bureau geen inzicht wilde geven in de boekhouding rond de twee edities van het festival. De marktondernemers, met wie BBD het festival organiseerde, wilden daardoor hun bijdrages niet meer betalen. "We hebben geen overeenstemming bereikt over het verlies", zegt Snel daarover. "Het is een lastige discussie. We organiseerden dit met een groep van elf marktondernemers. Als er winst wordt gemaakt staat iedereen vooraan, als er verlies wordt gemaakt wordt elke euro omgedraaid en doorgelicht. Vijf wilden wel meedelen in het verlies, maar omdat zes dat niet wilden was het verlies te groot voor die vijf. Daardoor bleven wij met de restschuld over." Snel ontkent dat niemand de boekhouding mocht zien. "Ze hadden inzicht in de boeken kunnen krijgen. Ze hebben een begroting en afrekening gehad en wisten van te voren wat werd uitgegeven." Het faillissement komt volgens hem vooral door gedoe rond de vergunning van Delft City Pop. "Nadat we dit hoorden hebben we alleen nog maar geprobeerd het verlies zo klein mogelijk te houden. We hebben nog drieduizend kaartjes verkocht, maar dat was niet genoeg."