Het pand van PerspeKtief aan het Meerkoetlaan 17 is volgeplakt met flyers om bekendheid te geven aan het feest.
Het pand van PerspeKtief aan het Meerkoetlaan 17 is volgeplakt met flyers om bekendheid te geven aan het feest. Foto: Jesper Neeleman

Buurt en cliënten PerspeKtief leren elkaar beter kennen tijdens buurtfeest

DELFT – PerspeKtief en enkele bewoners van Tanthof hebben de handen ineengeslagen om vooroordelen over cliënten weg te nemen. Hoe? Door samen dit weekend een buurtfeest te organiseren.

PerspeKtief heeft in Tanthof twee locaties waar cliënten, die kampen met langdurig psychische klachten, beschermd wonen of begeleid beschermd wonen. Buurtbewoner Willem van Geest merkte afgelopen jaren helaas nog te vaak dat die bewoners door anderen als de paria's van de wijk worden gezien. "Dat is lang niet altijd terecht", weet Van Geest, die al eens een rondleiding op de locatie aan de Meerkoetlaan kreeg. "Het zijn niet allemaal criminelen en gestoorden. Tuurlijk zit er wel een enkele vreemde eend in de bijt tussen, maar die heb je ook onder de reguliere buurtbewoners." Toen afgelopen jaren in Tanthof branden werden gesticht en er eens een verhaal rondging over een man die kleine kinderen aansprak, gingen al gauw geruchten dat dit wel het werk van cliënten van PerspeKtief zou zijn geweest. Beide keren bleek dat achteraf niet het geval, geeft Van Geest aan. "We willen daarom graag een buurtfeest organiseren. Enerzijds om vooroordelen weg te nemen over de cliënten van PerspeKtief en ze een blik te gunnen binnen de organisatie. Anderzijds om de cliënten te laten merken dat niet alle buurtbewoners bevooroordeeld zijn en met beschuldigende vingers naar hen wijzen." Als er al onderlinge irritaties of klachten zijn, kun je die het beste met elkaar bespreken en samen oplossen, vindt Van Geest. "Ook daarom is het goed om kennis met elkaar te maken."
Zaterdag 10 oktober van 10.00 uur tot 22.00 uur is er op de parkeerplaats naast de locatie aan de Meerkoetlaan daarom van alles te doen. Er is een springkussen, een dj, een quiz, kinderen kunnen zich laten schminken en er worden rondleidingen gegeven. Omwonenden is gevraagd koude gerechten te maken, zodat er ook eten is. Het idee voor het buurtfeest ontstond toen Van Geest en een buurman met het management van PerspeKtief in gesprek gingen, kennismaakten en bespraken wat beide partijen van elkaar verwachten. "En toen kwam PerspeKtief plots met het idee een buurtfeest te organiseren. Dan kan iedereen zelf het hoe en waarom van de cliënten en de beschermd wonen-locaties ervaren."