Bewoners van de Sterflats zijn het beu om steeds maar weer hinder te ondervinden van kapotte liften. Volgens Vidomes is het grootste euvel afgelopen zomer verholpen, maar volgens de bewoners kampen de liften nog wel degelijk met problemen.
Bewoners van de Sterflats zijn het beu om steeds maar weer hinder te ondervinden van kapotte liften. Volgens Vidomes is het grootste euvel afgelopen zomer verholpen, maar volgens de bewoners kampen de liften nog wel degelijk met problemen. Foto: Koos Bommelé

Bewoners Sterflats zijn haperende liften meer dan zat

DELFT – De voornamelijk oudere bewoners van de Sterflat stappen steeds weer met geknepen billen in de lift. Volgens flatbewoner René Goossens kampten de liften afgelopen jaren 'honderden keren' met storingen.

Door: Jesper Neeleman

René Goossens probeert al jaren met woningcorporatie Vidomes tot een oplossing te komen, maar is het nu zat. "Het is hier al jaren een drama met die liften", begint Goossens, die vroeger in de bewonerscommissie zat en nog altijd voor veel bewoners het aanspreekpunt is. "Meerdere bewoners zijn het zat. De ellende gaat maar door en door. Ik lees weleens in lokale media over kapotte liften, maar onze liften zijn de overtreffende trap. Hier is het pas dramatisch." De liften van de Sterflats liepen volgens hem afgelopen jaren wel erg vaak vast. "Als ik moet schatten hoe vaak, dan denk ik dat ze 300 keer vast hebben gestaan. Je zou denken dat dit niet kan, maar het kan wèl. Laatst moest bejaarde buurman veertien verdiepingen omhoog met de trap. Toen heb ik hem, toen hij bovenkwam, maar opgevangen. Een andere buurman heeft vroeger onder het regime van Saddam Hussein in een cel opgesloten gezeten. Toen hij hier in de lift vastzat, moest hij er met hartkloppingen weer uit worden gehaald." Volgens Vidomes spelen de problemen met de liften sinds 2013. "Heel vervelend natuurlijk, zeker in een complex met veel senioren", laat een woordvoerster weten. De flats zijn voorzien van twee liften, waardoor bewoners tijdens een storing bijna altijd die andere lift konden gebruiken. Tijdens onderhoudswerkzaamheden in 2014 gebeurde het 'helaas met enige regelmaat' dat beide liften het niet deden, zegt ze. "We hebben er in deze nare periode alles aan gedaan bewoners zo goed mogelijk te helpen, bijvoorbeeld door een traphulp in te zetten." De deuren, besturing, aandrijving en elektronica van de liften zijn dit jaar vervangen. "Ook door deze werkzaamheden kan een lift zo nu en dan niet gebruikt worden. Sindsdien is het aantal storingen echter beperkt gebleven. De storingen terugbrengen tot nul is helaas een utopie. Een lift kan wel eens in storing zijn. Landelijk gezien wordt een gemiddelde van vijf technische storingen per jaar, per lift als acceptabel gezien. Voor alle zes de liften komt dit dus uit op zo'n 30 storingen per jaar." Dit kalenderjaar waren er volgens Vidomes tot nu toe 55 storingen. "Dat is bovengemiddeld, maar het overgrote deel was in de eerste helft van het jaar. De liften in de Sterflats kunnen met een gerust hart worden gebruikt." Onzin, reageert Goossens. "Vanmiddag heeft weer iemand vast gezeten."