Johanna ter Steege en Johnny de Mol beleven ‘De Gelukkigste Dag’. (Foto: Mark Janssen)
Johanna ter Steege en Johnny de Mol beleven ‘De Gelukkigste Dag’. (Foto: Mark Janssen) Foto: Mark Janssen

Johnny de Mol gunt De Veste wereldpremière 'De Gelukkigste Dag'
en Delftenaren een kijkje bij de repetities

DELFT – "Een fijn, klein theater met een familiegevoel." Zo omschrijft Johnny de Mol Theater de Veste, dat deze week onderdak bood aan de repetities en de eerste try-outs van 'De Gelukkigste Dag', zijn comeback op het toneel.

Waarom gaat Johnny de Mol, ondanks zijn drukke tv-werkzaamheden, toch weer de theaters in als acteur? Het antwoord: Theo van Gogh. "Theo had 'Interview' gemaakt met Katja Schuurman en Pierre Bokma. Hij had een soortgelijk project op het oog voor mij, dat we eerst op toneel zouden spelen en daarna verfilmen. Maar na zijn dood verdween dit idee naar de achtergrond. Toen ik zo'n zeven jaar terug een verjaardag met heel weinig gasten bezocht, kreeg ik inspiratie", verklaart Johnny.
Hij schakelde de Amerikaanse scenarist Michael Di Jiacomo in, die het plot tot een script voor deze voorstelling uitwerkte. Jonathan van het Reve vertaalde het daarna. "Want ondanks de internationale potentie die dit stuk naar mijn idee heeft, wilde ik 'De Gelukkigste Dag' eerst in het Nederlands op het toneel uitvoeren", zet Johnny de werkwijze uiteen.
In 'De Gelukkigste Dag' draait het om de steenrijke maar diep ongelukkige Michael, gespeeld door Johnny. Hij wil op zijn verjaardag een bizarre practical joke uithalen, maar behalve serveerster Angie (Johanna ter Steege) komt er niemand opdagen op zijn feestje. Allebei eenzaam en getekend door het leven beleven ze een bijzondere avond met elkaar.
Als voorproefje mochten zo'n honderd mensen uit Delft en omgeving een uur van de repetitie bijwonen. Het is bijzonder om te zien hoe het toneelstuk langzaam de juiste vorm krijgt en welke rol onder meer de geluidseffecten en de belichting van het podium daarbij spelen.
De voorpremière en wereldpremière van 'De Gelukkigste Dag' vinden plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober in Theater de Veste. Meer info: www.theaterdeveste.nl.