Het Rijk heeft de gemeente gevraagd om te beoordelen of en hoe dit gebouw aan de Korte Geer geschikt gemaakt kan worden voor appartementen voor statushouders. Dit onderzoek begint binnenkort.
Het Rijk heeft de gemeente gevraagd om te beoordelen of en hoe dit gebouw aan de Korte Geer geschikt gemaakt kan worden voor appartementen voor statushouders. Dit onderzoek begint binnenkort. Foto: Koos Bommelé

Vooralsnog weinig protest tegen vestigen
statushoudende asielzoekers aan de Korte Geer

DELFT – Delft onderzoekt of er statushouders kunnen worden opgevangen in het pand aan de Korte Geer, waar tot 2009 het Kantongerecht zat. Dat plan roept vooralsnog weinig weerstand op.

Het Rijk heeft de gemeente gevraagd om te beoordelen of en hoe het gebouw geschikt gemaakt kan worden voor appartementen voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning.
Frank van Vliet van GroenLinks vindt het een 'uitstekend idee' om hier statushouders op te vangen. "Het pand is van de Rijksoverheid, als zij er woonplekken kunnen maken is dit een goed plan", reageert hij. Van Vliet weet niet of dit ook voor andere panden wordt onderzocht. "Dat is aan het college. Ik ben in elk geval heel blij met het debat dat we in de gemeenteraad voerden, waarin een ruime meerderheid vond dat Delft z'n verantwoordelijkheid moet nemen." Van Vliet vindt het goed dat de motie, waarin de Delftse raad het stadsbestuur opriep zich meer voor vluchtelingen in te zetten, zo snel in de praktijk wordt gebracht. "Delft deed altijd al goed z'n werk op het gebied van statushouders. Nu wordt iets extra's gevraagd omdat er snel plek in de asielzoekerscentra moet komen. Hartstikke belangrijk dat we iets met het verzoek doen."
Wat Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft betreft, voldoet Delft al ruimschoots aan haar taak wat betreft opvang van asielzoekers. "De locatie van het voormalig Kantongerecht is ongeschikt voor de opvang van statushouders", vindt De Wit. Bovendien: "Er komen statushouders, dus mensen die een uitkering, gratis zorg en gratis onderwijs van de gemeente krijgen. Dit kost Delft dus wel degelijk geld. En als daar straks de hele dag vluchtelingen voor de deur hangen, geeft dat een gevoel van onveiligheid." De Wit ziet liever dat vluchtelingen op het platteland worden opgevangen. "Wij hebben hier al genoeg problemen met Jihad-strijders. Nee, ik ben hier helemaal niet blij mee. En ik vermoed dat Driestar, de nieuwe eigenaar van het Armamentarium, ook niet staat te juichen als ze dit horen."
Een medewerker van Driestar verwijst voor een reactie door naar het Delftse architectenbureau cepezed projects, dat het pand gaat ontwikkelen. "Wij hebben hier geen uitgesproken mening over", reageert Menno Rubbens van cepezed projects. "Het is nog verre van zeker wat er met het pand gaat gebeuren, dat wachten we even af. We zijn er niet op tegen daar statushouders te vestigen. Of er nu zes woningen voor Delftenaren of zes woningen voor statushouders komen, dat maakt geen verschil." Ook Ansje Jonquière, voorzitter van belangenvereniging De Oude en de Nieuwe Delf, waagt zich nog niet aan een oordeel. "We gaan hier binnenkort met het bestuur over van gedachten wisselen, daar wil ik niet vooruit lopen. Ik heb ook nog geen goed beeld van wat bewoners van de binnenstad ervan vinden."