Koos Jansen stopte zes jaar geleden als trainer en vist nu in het weekend vooral op karpers.
Koos Jansen stopte zes jaar geleden als trainer en vist nu in het weekend vooral op karpers. "En dat bevalt prima, ik hoef niet meer zo nodig bij een selectie betrokken te zijn." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Koos Jansen?

Koos Jansen (63) doorliep de jeugdopleiding van DHC, brak door bij Full Speed en combineerde zijn actieve carrière al vroeg met een trainersloopbaan.

Jansen woonde op de hoek van de Paardenmarkt en de Van der Mastenstraat. "Omdat ik een bal had, kwamen Leo Gorissen, nachtburgemeester Leo Quack en hun vrienden me vaak halen. Op een keer pakte een agent de bal af, omdat we te dicht op de huizen voetbalden. Toen mijn vader uit zijn werk terugkwam, is hij naar het politiebureau aan de Oude Delft gegaan en heeft hij stampij gemaakt. Uiteindelijk kreeg hij de bal mee, deed hij hem onder zijn snelbinders en reed hij ermee naar huis. Door de hobbels viel de bal eraf en rolde hij in de gracht van de Oude Delft. Is hij tweeënhalf uur bezig geweest om hem uit het water te halen."

- Wanneer begon je met voetbal?
"Als jonge jongen. Ik keek met mijn vader vaak bij DHC en we woonden in de buurt. Ik begon met Rinus van der Brugge als trainer. De opleiding was goed en ik zat steeds in selectieteams. Bij de senioren was er echter zoveel kwaliteit dat ik nooit het eerste heb gehaald."

- En toen?
"Mijn broer Henk stelde voor naar Full Speed te komen. Daar ben ik snel 'ingeburgerd'. Ik ben er begonnen als jeugdtrainer, waarna ik meer trainersdiploma's ben gaan halen. Ik speelde samen met onder anderen Chiel Meijer, Thijs Kwakkernaat, Ruud Boer en Alex Nieuwenhout en was jeugdtrainer van een volgende generatie met Hans Turkenburg, Ronald Verhaar en Marcel Besse. Op mijn vierentwintigste had ik oefenmeester C gehaald."

- Wat deed je daarmee?
"Ik werd hoofdtrainer van DVC, maar bleef bij Full Speed voetballen. Ik hoefde niet mee te trainen, omdat ik bij DVC vol meedeed in de partijspelletjes. Mijn interesse in het trainersvak is denk ik ontstaan doordat ik bij DHC heb gezien wat een goede opleiding kan opleveren. Daarbij heeft Frans Hogervorst me denk ik het laatste zetje gegeven: hij was de grote animator, maar ik regelde heel veel dingen op de achtergrond. Na DVC heb ik getraind bij Oliveo, Schipluiden, Lyra, SEP, Full Speed, opnieuw DVC en de jeugd van DHC. Daarnaast voetbalde ik tot mijn zevenendertigste in het eerste van Full Speed. Met trainen ben ik op mijn zevenenvijftigste gestopt."

- Mis je dat niet?
"Absoluut niet, want ik heb een oude hobby opgepakt: het karpervissen. Daar gaat veel tijd in zitten. Verder volg ik alles nog wel. Op zaterdag kijk ik bij mijn zoon Duncan, die in het eerste van DVC speelt en als Full Speed thuis speelt, ga ik daar altijd kijken."