Martijn Leonard (links) en Wim van Zinnen hebben het beide ontzettend naar hun zin bij Concordia.
Martijn Leonard (links) en Wim van Zinnen hebben het beide ontzettend naar hun zin bij Concordia. "Ik denk dat we elkaar goed aanvullen", aldus Wim van Zinnen. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Martijn Leonard wil het beste uit Concordia halen

DELFT – Concordia staat dit seizoen onder leiding van twee trainers. Good-old Wim van Zinnen draagt de eindverantwoordelijkheid, terwijl hij Martijn Leonard klaarstoomt voor het grote werk.

Leonard is heel blij met deze constructie. "Want de samenwerking bevalt me ontzettend goed. Wim loopt natuurlijk al wat jaartjes mee en daarbij is hij goudeerlijk en bloedfanatiek. Ik overleg heel veel met hem. Hij is duidelijk degene die de kar trekt, want doordat ik op dinsdagavond de cursus TC2 volg bij voormalig Den Hoorn-trainer Harry Biemans, blijft mijn aandeel beperkt tot maar twintig procent van wat ik in me heb. Dat is wel jammer, maar hopelijk kan ik vanaf maart of april volle bak gaan."

'IK ZOCHT EEN NIEUWE
UITDAGING'
De 30-jarige Leonard, die in het verleden bij Vitesse Delft speelde, koos al op jonge leeftijd voor een trainerscarrière. "Ik heb in de jeugd bij Feyenoord en ADO Den Haag gevoetbald en toen ik uiteindelijk bij Vitesse Delft terechtkwam, had ik al snel door dat ik het betaald voetbal niet meer zou halen. Toen ik na mijn afstuderen een jaar heb gereisd, zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik ben me toen gaan toeleggen op de triatlon, waarbij je je tijd veel beter zelf kunt indelen."
Maar dat was niet alles, want na zijn wereldreis meldde Leonard zich aan bij Concordia. "Ik ben er vijf jaar lang jeugdtrainer geweest en we hebben er aardige successen geboekt. Zo zijn we kampioen geworden, hebben we de KNVB-beker gewonnen en stonden we het jaar erna weer in de finale van dat toernooi. Daarnaast heb ik met Hans Schilperoort Next Football, een voetbalacademie opgezet, waardoor ik een beeld heb van het talent dat binnen de vereniging rondloopt, van de A1 tot en met de F15."
Ook in zijn werk beoogt Leonard het beste uit mensen te halen. Mijn eigen bedrijf, Next Talent, is een bureau voor strategisch talentenmanagement. Het idee hierbij is om binnen bedrijven iedereen naar zijn talenten te laten functioneren en de toptalenten op cruciale posities te zetten, zodat iedereen beter presteert. Dat doel heb je als voetbaltrainer natuurlijk ook."
Zijn nieuwe taak bij het eerste elftal, zorgt ervoor dat de Leonard niet meer bij de jeugd traint. "Ik blijf wel betrokken als technisch coördinator, maar was toe aan deze uitdaging. Concordia is een fantastische club en het mooie is dat ik heel goed weet wat er aan talent rondloopt. Verder moet ik zeggen dat ik voor mezelf niet het idee heb dat er heel veel verschil is tussen het trainen bij de jeugd en bij de selectie. Het enige is dat ik door de cursus minder vaak aanwezig ben dan ik eigenlijk zou willen. Wel kan ik heel goed kijken hoe Wim de zaken aanpakt en dat ik daar veel van kan leren."

'HIJ HEEFT EEN EIGEN VISIE'
Wim van Zinnen, niet onbekend met een rol als assistent-trainer, is tevreden over zijn kroonprins. "Het leuke is dat ik ook op deze manier ben klaargestoomd als hoofdtrainer, maar dan onder de vleugels van Theo van Leeuwen. Volgens mij is de situatie aardig vergelijkbaar, al is Martijn wel wat jonger dan ik toen was. Het is leuk om zo'n situatie eens van de andere kant mee te maken." Van Zinnen ziet in zijn pupil een moderne trainer. "Hij heeft een eigen visie op het spel en het is leuk om naar hem te luisteren. Dat is goed ook, want de cursus is natuurlijk heel anders dan 'ie in mijn tijd was. Martijn is bijvoorbeeld een aanhanger van de methode Raymond Verheijen en ik moet zeggen dat ik me in heel wat dingen uit die theorie ook wel kan vinden." Concordia's hoofdtrainer ziet in Leonard een goede opvolger. "Ik heb een goed gevoel bij hem: hij heeft interessante ideeën en kijk op het spelletje. Het gebeurt regelmatig dat we op de bank zitten en ik iets wil zeggen, maar dat hij me al voor is. In mijn ogen past hij uitstekend bij Concordia."