Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Inge Verhoeven

Inge Verhoeven (52) is psychologe bij TU Delft en de Haagse Hogeschool en dingt met haar project Friends 4 Future mee naar de Hersenbokaal 2015 van de Hersenstichting.

1. Waarom wilde je bij de universiteitsbibliotheek worden gefotografeerd?
"Omdat dit een inspirerende plek is. Er komen zoveel verschillende jonge mensen samen die met hun toekomst bezig zijn. Ze krijgen hier alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen en te ontplooien."

2. Hoe is je interesse in het brein ontstaan?
"Ik denk doordat mijn moeder toen ik nog jong was aan een hersenbloeding is overleden. Dit heeft waarschijnlijk onbewust meegespeeld in veel keuzes, zoals mijn studies ergotherapie en neuropsychologie."

3. Wat is de Hersenbokaal?
"Het is een manier van de Hersenstichting om de aandacht te vestigen op projecten ten behoeve van mensen met een hersenafwijking. Uit alle inzendingen worden jaarlijks drie projecten geselecteerd en voor de winnaar is er eeuwige roem en een geldprijs. Ons project Friends 4 Future, dat we vanuit het lectoraat revalidatie van de Haagse Hogeschool hebben ingediend, is dit jaar één van de genomineerden."

4. Wat houdt Friends 4 future in?
"Ik ben het met Arend de Kloet, met wie ik in het Sophia Revalidatiecentrum heb samengewerkt begonnen. Het project houdt in dat studenten met (niet aangeboren) hersenletsel een maatje krijgen dat hen vooral op sociaal gebied succesvol door de opleiding helpt."

5. Wat zijn in jullie aanpak de kernpunten?
"Ten eerste geven we de maatjes metacognitieve training, zodat zij kunnen achterhalen waarom dingen misgaan bij studiegenoten. Verder leren de studenten met een hersenafwijking onder woorden te brengen wat ze niet lukt en wat wel en hoe dan. Ook is er een social participation app en betrekken de maatjes hen in hun eigen netwerk."

6. In hoeverre helpt dit ze bij de studievoortgang?
"Het probleem bij mensen met verworven hersenafwijkingen, is dat ze altijd normaal mee konden, maar nu tegen problemen aanlopen. Ze schamen zich voor de beperkingen. Door er met een leeftijdgenoot die hierin getraind is over te praten, krijgen ze meer zelfvertrouwen en kunnen ze beter presteren."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik meer gebruik maken van de diversiteit aan kwaliteiten binnen de gemeente zoals de denkkracht van de jongeren van de TU. Ik zou meer creatieve en innovatieve mensen mee laten denken om de problemen op te lossen. Daarnaast zou ik me sterk maken om vooral in het onderwijs jongeren die niet in het systeem passen te begeleiden om hun plek te vinden."

8. Heb je het als studentenpsycholoog druk?
"Sommige mensen zien onze afdeling als een luxe, maar dat is het zeker niet. Iedereen presteert het best als hij lekker in zijn vel zit. Dat geldt hier net zo. Vaak focussen studenten zich hier op wat er niet goed gaat, terwijl de vraag vooral moet zijn wat wel goed gaat en hoe dan."

9. Geldt dat voor studenten met een hersenafwijking des te meer?
"Absoluut. Het gaat erom dat zij, en hun omgeving, niet in beperkingen denken, maar zich vooral focussen op wat ze wel kunnen. Ik vind het hartstikke leuk om met jongeren te werken, omdat ze nog een heel leven voor zich hebben."

10. Hoe schat je je kansen op de Hersenbokaal in?
"Er zijn drie genomineerden, dus de kans is een derde. Natuurlijk wil ik winnen, maar als dat niet lukt, hebben we Friends 4 Future in ieder geval onder de aandacht gebracht."