Bram Zondag, Jonathan Cramers en Pieter Raat met op de achtergrond het opvallende en bijzondere logo van Laserbeest: Het Laserbeest.
Bram Zondag, Jonathan Cramers en Pieter Raat met op de achtergrond het opvallende en bijzondere logo van Laserbeest: Het Laserbeest. Foto: Jesper Neeleman

Laserbeest is beestachtig goed in de combinatie
van lasersnijden èn design

DELFT – Het ondernemersevent De Kracht van Delft, dat dinsdag 24 november plaatsvindt in Theater de Veste, gaat ook dit jaar gepaard met een ondernemersverkiezing. Eén van de bedrijven die zich hiervoor aanmeldde is Laserbeest.

Het thema rond de verkiezing dit jaar is 'Delftse helden. Ondernemers geven de stad smoel.' Dat doen ook de drie jonge ontwerpers van het Delftse bedrijf Laserbeest. Zij begonnen drie-en-een-half jaar geleden op een zolderkamer aan de Lange Geer met hun bedrijfje: een creatieve fabriek waar iedereen z'n idee kan omzetten in een lasergesneden product. Doordat de drie niet alleen de techniek tot in de vingertoppen beheersen, maar vanwege hun achtergrond in de architectuur ook weten wat ontwerpen is, groeide hun bedrijf en het aantal opdrachten sneller dan ze durfden hopen. De zolderkamer was al gauw te klein.

Creatief knooppunt
Laserbeest zit nu aan de Abtswoudseweg, waar genoeg ruimte is voor de machines, een showroom en plekken om te brainstormen. Creatief ingericht met producten die ze zelf kunnen maken. "We zijn geen winkel, geen werkplaats, geen kantoor, maar meer een soort creatief knooppunt", vertelt Bram Zondag (31), die het bedrijf samen met zijn compagnons Jonathan Cramers (35) en Pieter Raat (32) runt. De drie studeerden in Delft en vinden Delft, als stad van technologie en creativiteit, de perfecte plek voor hun onderneming.
Laserbeest kan de meest uiteenlopende lasergesneden producten maken. Van maquettes tot menukaarten en van sieraden tot awards voor het Nederlands Filmfestival. De techniek kent vele mogelijkheden. "Waarmee wij ons wel onderscheiden van soortgelijke bedrijven", legt Jonathan Cramers uit, "is dat wij vanuit onze ontwerpersachtergrond mee kunnen praten en denken met klanten. Dat is een grote meerwaarde voor ons bedrijf." Bram Zondag: "Lasersnijden is niet uniek, maar de combinatie van lasersnijden en design wèl. Ook bijzonder is dat wij van het ontwerp tot het ontwikkelen van het product bij het proces betrokken zijn." Dat, en het feit dat het een relatief klein bedrijf met korte lijnen is, waarderen grote bedrijven als Asics en het Science Centre van de TU Delft. "Die vinden het prettig als niet alles via tien lagen moet gaan", weet Cramers.
Wie rondkijkt in het pand aan de Abtswoudseweg, krijgt een goed beeld van wat Laserbeest in huis heeft. Letterlijk en figuurlijk. Van de handvatten van keukenkastjes tot bijzondere lampen. "Ik vind het leuk om hier in zo'n prettige sfeer te werken", vindt Pieter Raat. "We zijn ontwerpers in hart en nieren, dat willen we ook uitdragen in de sfeer in dit pand. Die werkt inspirerend." Motiverend is vooral de positieve feedback die de mannen van Laserbeest regelmatig krijgen. "Dat is een drijfveer om door te gaan met wat we doen", zegt Jonathan Cramers. De drie vinden het mooi dat er jaarlijks door meerdere partijen een event als De Kracht van Delft wordt georganiseerd. "Het is leuk dat ondernemers in de stad tijdens zo'n evenement bij elkaar komen", vindt Bram Zondag. "Dat heeft de stad nodig. Achter de schermen gebeurt ontzettend veel en er zijn heel veel actieve ondernemers. De Kracht van Delft is een mooie manier om hierbij even stil te staan."