Aanstaande kraamvrouw Maureen en haar man nemen de roltrap naar de poliklinieken. In de eerste maand van het nieuwe ziekenhuis zijn hier al 249 vrouwen bevallen, 23.000 patiëntpassen uitgegeven en 9180 patiënten gekomen voor bloedafname.
Aanstaande kraamvrouw Maureen en haar man nemen de roltrap naar de poliklinieken. In de eerste maand van het nieuwe ziekenhuis zijn hier al 249 vrouwen bevallen, 23.000 patiëntpassen uitgegeven en 9180 patiënten gekomen voor bloedafname.

Het nieuwe Reinier de Graaf draait op volle toeren
en de eerste kinderziektes waren al snel opgelost

DELFT – Het gaat goed in en met het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis, dat nu ruim een maand open is. "Het lijkt wel een hotel als je binnenkomt", reageert de hoogzwangere Maureen uit het Westland.

"Echt luxe als je het vergelijkt met de oude gebouwen. Handig ook dat de roltrap je naar de poliklinieken brengt. Zeker voor mensen die moeilijk lopen, zoals ik met mijn dikke buik." Veel patiënten spreken vol lof over het nieuwe Reinier de Graaf. Ruim een maand geleden opende het nieuwe ziekenhuis haar deuren. De eerste kinderziektes, zoals haperende televisies, liftdeuren die te snel reageerden en te felle verlichting op de intensive care, waren gelukkig snel opgelost. De verhuizing op 28 augustus verliep vlot. Er was veel waardering voor de bloemen en het welkomsttasje dat iedere patiënt kreeg.
In het nieuwe gasthuis veranderde ook de registratie van patiënten. De stickervellen zijn vervangen door een patiëntenpas. Op de eerste dag dat het ziekenhuis open was, maakten ruim duizend patiënten een nieuwe pas aan bij de registratiezuilen in de ontvangsthal. De weken daarop bleef het druk bij de zuilen, wat soms leidde tot wachtrijen. Bij aanstaande kraamvrouw Maureen ging het heel vlot. "Het was wennen toen ik me met mijn nieuwe pas moest aanmelden op de polikliniek. In het oude gebouw kwam de arts je altijd ophalen als je aan de beurt was. Met het nieuwe systeem ga je zelf naar de spreekkamer. Heel modern, maar ook wat onpersoonlijker. Gelukkig wachtte de dokter ons in de deuropening op."
Op 11 september kwamen ruim 350 zwangere vrouwen en aanhang naar de eerste voorlichtingsbijeenkomst 'Bevallen in Reinier de Graaf'. Een record. Het lijkt erop dat veel vrouwen graag in het gloednieuwe ziekenhuis willen bevallen. Net als Maureen, die haar kindje begin oktober verwacht. "De verloskamers in het nieuwe gebouw hebben een prettige, huiselijke sfeer. Ook vind ik het fijn dat mijn man na de bevalling op de kamer mag blijven eten en slapen." Jeanne La Brijn uit Zoetermeer, al 28 jaar longpatiënt bij Reinier de Graaf, is enthousiast over het nieuwe ziekenhuis. "De informatie rondom de verhuizing was duidelijk", vindt ze. "Bij binnenkomst werden mijn dochter en ik direct geholpen door een vriendelijke gastvrouw. Nadat zij ons naar de roltrap had verwezen, heb ik me boven aangemeld bij de zuil op de polikliniek. Omdat ik te vroeg was, hadden we nog voldoende tijd voor een kopje koffie beneden. De ontvangsthal is prachtig. Alleen de kleine figuren in de tegelvloer vind ik wat onrustig overkomen." Meer lezen over het nieuwe ziekenhuis? Kijk dan op www. reinierdegraaf.nl of meld u aan voor de nieuwsbrief.

Cijfers eerste maand nieuw ziekenhuis
Uitgegeven patiëntenpassen: : 23.000
Aantal bevallingen                         : 249
Patiënten bloedafname                : 9180