Stijgend studentaantal en ruimtegebrek baren VSSD grote zorgen

DELFT – Het aantal studenten op de TU Delft stijgt al jaren en dat heeft gevolgen. Colleges worden vaker op andere plekken dan de campus gegeven. Dat baart de studentenvakbond VSSD grote zorgen.

Volgens Ivo van der Horst, voorzitter van de VSSD, moet er snel iets veranderen. "Er worden nu zelfs colleges gegeven in bioscoopzalen", vertelt hij. Volgens Van der Horst wordt weinig geïnvesteerd in het techniekonderwijs. "Dit heeft ervoor gezorgd dat de TU Delft niet is berekend op de nieuwe instroom. In de afgelopen vier jaar is het aantal studenten met 25 procent gegroeid. De TU Delft is overvol, er zijn veel te weinig plekken. Er zijn niet alleen te weinig collegezalen, maar ook te weinig practica- en projectruimtes."
Volgens Karen Collet, voorlichter bij de TU Delft, is het niet zo dat de Delftse universiteit ruimte tekort komt. "Wel is het zo dat we de laatste jaren flink zijn gegroeid", reageert ze. "Steeds meer mensen willen ingenieur worden. Dat is natuurlijk heel mooi. We willen hen zo goed mogelijk opleiden, daarom hebben we maatregelen genomen." De TU Delft huurde vorig jaar bijvoorbeeld ruimtes in het Armamentarium. Dit jaar worden colleges in de Pathé bioscoop gegeven. Ook op de campus zijn extra ruimtes en zelfstudieplekken gecreëerd. Daarnaast is geïnvesteerd in extra personeel. "We gebruiken dus al extra ruimtes en er komen er nog meer bij. Het College van Bestuur heeft donderdag een besluit genomen over de bouw van een centraal gelegen nieuw onderwijsgebouw op de campus. De oplevering hiervan is waarschijnlijk in 2017." Het klopt volgens Collet dat het momenteel op sommige plekken druk is. "Maar er is voor iedereen plek."
Volgens Van der Horst wordt bepaalde colleges echter in meerdere zalen tegelijk gegeven. "Dit lijkt een goede oplossing, maar hiervoor wordt maar één docent ingezet", vervolgt Van der Horst. "De rest van de studenten moet het college volgen via een livestream op een beeldscherm. Daardoor is het lastig je te concentreren. Vragen stellen is zelfs onmogelijk. Hierdoor gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit", aldus Van der Horst. Volgens hem zijn meer collegezalen en studieplekken nodig. "Het moet tijdens je studie toch mogelijk zijn om te studeren op de faculteit. Op dit moment kan dat gewoon niet." De laatste jaren zijn de studentaantallen op de TU Delft continu gestegen. Ook komende jaren is de verwachting dat er meer studenten zullen kiezen voor een techniekopleiding. Daarom moet er volgens van der Horst meer worden geïnvesteerd in de capaciteit van de TU Delft. "Er moeten meer gebouwen komen. Niet alleen voor de huidige studenten, maar ook voor de komende generaties."
Enige moeilijkheid is wel, merkt Collet op, dat de TU Delft elk jaar pas in een laat stadium weet hoeveel studenten het in september mag verwelkomen. "Daardoor is het lastig voor te bereiden. We moeten elk jaar rekening houden met meerdere scenario's."