Delft 'verstevigt' de aanpak tegen radicalisering

DELFT – Delft blijft doen wat het al doet om radicalisering op te sporen en te voorkomen en wil dit nog intensiever gaan doen. Dat blijkt uit de visie polarisatie en radicalisering die het College van B en W heeft aangeboden aan de gemeenteraad.

Hierin staat dat de huidige aanpak, die van het signaleren en herkennen van radicalisering en het voorkomen van aanwas van extremistische groeperingen, wordt verstevigd.
De visie beschrijft in het algemeen wat polarisatie en radicalisering is en welke vormen van extremisme in Delft voorkomen. Het stuk legt de basis voor de uitwerking van een uitvoeringsprogramma 'Gewelddadig Jihadisme'.
Delft kreeg in 2012 te maken een groep jongeren die radicaliseerde. Twintig van hen reisden eind 2012 en begin 2013 af naar Syrië. Een aantal van hen kwam, tijdens het in de praktijk brengen van de Jihad, om het leven, een handjevol keerde terug naar Delft en een aantal bevindt zich nog steeds in het oorlogsgebied. Volgens de beschikbare informatie zijn de afgelopen twee jaar geen Delftenaren meer uitgereisd naar Syrië.

Delftse aanpak
De aanpak in Delft is afgelopen drie jaar geïntensiveerd. Er is vooral ingezet op het wegnemen van sociale onrust en maatschappelijke spanningen, het signaleren en herkennen van radicalisering en het voorkomen van aanwas van extremistische groeperingen. Deze aanpak wordt in de komende periode verder verstevigd. Om meer inzicht te verkrijgen in de voedingsbodem wordt komend kalenderjaar een verdiepende analyse uitgevoerd. Vervolgens worden, met partners uit zorg en veiligheidswetten, meerjarige handelingskaders en interventies uitgewerkt voor het wegnemen van de voedingsbodem en het vergroten van de weerbaarheid van Delftse jongeren om te voorkomen dat zij zich aangetrokken gaan voelen tot het gewelddadig Jihadisme.
Het college wil de huidige aanpak intensiever voortzetten. Om radicalisering op te sporen en te voorkomen investeert het college in kennisbevordering, vroegsignalering en tijdig ingrijpen bij personen die dreigen te radicaliseren. Daarom krijgen onderwijs, jeugd- en buurtwerk, opvoed- en familieondersteuning extra aandacht en ondersteuning. De positieve netwerken in de directe omgeving van radicaliserende personen worden versterkt en door weerbaarheid moet radicalisering tegengegaan worden. Personen die geradicaliseerd zijn worden gevolgd en begeleid met een persoonsgerichte aanpak.