Martina Huijsmans (links) en Lieke van Rossum (SP) op het Stadhuis, de plek waar in het verleden beslissingen zijn genomen die in financiële zin niet altijd even goed uitpakten. Daar wordt nu grondig onderzoek naar gedaan.
Martina Huijsmans (links) en Lieke van Rossum (SP) op het Stadhuis, de plek waar in het verleden beslissingen zijn genomen die in financiële zin niet altijd even goed uitpakten. Daar wordt nu grondig onderzoek naar gedaan. Foto: Koos Bommelé

Onderzoek naar financiële malaise in volle gang, opdat we hiervan leren

DELFT – Delft belandde afgelopen jaren volop in de financiële malaise en heeft momenteel geen cent te makken. De gemeenteraad besloot in maart dat moest worden onderzocht hoe het zo ver heeft kunnen komen. Dat onderzoek is in volle gang.

Het onderzoek wordt gedaan door het onafhankelijke onderzoeksbureau Policy Research Corporation en wordt begeleid door een commissie van raadsleden. Lieke van Rossum (SP) is hiervan voorzitter, Martina Huijsmans de plaatsvervangend voorzitter. De twee partijen werken nauw samen met één groot doel: uitzoeken hoe het komt dat Delft in financiële nood is gekomen en hiervan leren voor de toekomst. Daarbij wordt gekeken naar drie hoofdpijndossiers die debet zijn aan de Delftse armoede: De Spoorzone, Sebastiaansbrug en Harnaschpolder.
-Wat is afgelopen half jaar gebeurd?
Van Rossum: "We hebben met het onderzoeksbureau uitgezocht en besproken wat we graag uitgezocht willen zien. Zij zijn bij de gemeente allerlei informatie gaan opvragen. Ze mogen alle stukken inzien. Momenteel zijn ze al gesprekken aan het voeren met betrokkenen."
Huijsmans: "Dat zijn geen verhoren, maar uit de documenten die ze hebben ingezien, ontstaan soms vragen, of zoeken ze aanvullende informatie. Ook wordt dit gedaan om zaken te checken."
Van Rossum: "Mogelijk, als we denken dat het nodig is, volgt er nog een raadsenquête waarvoor betrokkenen onder ede worden verhoord."


'ZE KOMEN WEL WAT OPVALLENDHEDEN TEGEN'
-Zijn ze al iets te weten gekomen?
Van Rossum: "Het onderzoek is natuurlijk nog niet af, maar ze komen wel wat opvallende zaken tegen, ja. Ik breng echter liever als het is afgerond het hele verhaal in één keer naar buiten."
Huijsmans: "Er liggen nu al een paar honderd pagina's aan constateringen en feiten op een rij. We kunnen inderdaad nog niet echt op de inhoud ingaan. Maar als je de feiten zo op een rijtje ziet en het van een afstandje bekijkt, heb je natuurlijk weleens dat je denkt: Goh, die besluiten zijn wel snel na elkaar genomen. Je kunt je afvragen of het niet te snel is gegaan."
-De colleges die Delft nu en in het verleden bestuurden hebben – wat de schuldvraag betreft - vooralsnog vooral naar elkaar gewezen. Weten we straks, als het onderzoek is afgerond, wie vooral verantwoordelijk was voor de financiële malaise?
Van Rossum: "Daar gaan we wel vanuit, ja. Je hebt er niet veel aan als je zegt: Het lag aan die en die, maar het is wel goed te zien waar en door wie beslissingen zijn genomen. Het is echter niet het doel om een zondebok aan te wijzen. We vragen ons vooral af hoe het zo ver heeft kunnen komen, wat precies is gebeurd en waar het mis ging."
Huijsmans: "We hebben inderdaad niet de intentie de schuldige te vinden of koppen te laten rollen. Liever geven we een goede uitleg over wat afgelopen jaren is gebeurd. In de Spoorzone moet nog veel gebeuren. Naar aanleiding van dit onderzoek kan het zijn dat we vanuit de raad tegen het college zeggen dat we sommige dingen graag anders zien, bijvoorbeeld dat de raad eerder wordt geïnformeerd. Tegelijkertijd kan het zijn dat we tegen de raad zeggen: Hebben we zelf altijd wel goed gekeken? Soms is er drukker gesproken over kinderboerderijen dan over miljoenencontracten. Achteraf kan blijken dat we misschien onze toetsende rol meer hadden moeten gebruiken. Ook daarvan kun je leren."
-Wat weten we als jullie klaar zijn?
Huijsmans: "Dan is de samenhang in het hele verhaal duidelijker dan het nu is en hebben we meer gevoel bij hoe het binnen het ambtenarenapparaat, de raad en de wethouders werkt met zulke grote projecten."
Van Rossum: "Als we klaar zijn, zijn de onderste stenen boven. Enkele onderzoekers zijn daar fulltime mee bezig. Dat kost tijd en geld, maar het is belangrijk dat de Delftenaren, die nog jaren met de gevolgen kampen van de financiële malaise, te weten komen hoe het echt zit."


'WE ZULLEN IN ELK GEVAL WETEN HOE HET NIET MOET'
-Hebben we vervolgens garanties dat het nooit meer misgaat?
Van Rossum: "Nee, natuurlijk niet. Garanties heb je nooit. Maar ik hoop wel dat de kans kleiner is. We zullen in elk geval weten hoe het niet moet. En achteraf is het altijd goed om - voor de toekomst – te weten hoe dingen gelopen zijn, zodat we dan goede keuzes kunnen maken."
Huijsmans: "Garanties geven is lastig, er kan altijd van alles fout lopen. Maar de oplettendheid neemt hierdoor wel toe en we zullen in de toekomst duidelijker hebben waar Delft goed op moet letten en hoe we met risico's om moeten gaan. We zullen in elk geval toekomstbestendiger zijn."
-Het was wel een erg dure les…
Huijsmans: "Ja, maar dat is nu. Als je over 50 jaar kijkt hoe mooi het nieuwe stuk stad in de Spoorzone is, dat vergezicht is wel iets dat me aanspreekt. Natuurlijk kost het geld, maar in het verleden zijn vaker dure beslissingen genomen waarvan we het nu fijn vinden dat ze toen genomen zijn. En misschien is het wel goed dat we nu even op de centen moeten letten, al is het vervelend voor de burgers. Ondertussen ligt die tunnel er wel, dat is gelukt."