Vele vluchtelingen zijn op weg naar een beter bestaan. Wat een meerderheid van de gemeenteraad betreft, steekt Delft haar kop niet in het zand, maar doet de stad wat het kan om deze groep te helpen.
Vele vluchtelingen zijn op weg naar een beter bestaan. Wat een meerderheid van de gemeenteraad betreft, steekt Delft haar kop niet in het zand, maar doet de stad wat het kan om deze groep te helpen. Foto: Deniz Kirhan

Delft zet deur op kier voor vluchtelingen

DELFT – Delft staat open voor noodopvang aan vluchtelingen en gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) benaderen om te vragen wat Delft kan doen. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdag besloten.

Door: Jesper Neeleman

Eerder deze maand had het college laten weten geen geld te hebben voor de opvang van vluchtelingen. Zeven partijen dienden daarop een motie in. Hierin wordt Delft verzocht zelf contact op te nemen met het COA en te bespreken wat Delft kan doen, te kijken wat in Delft geschikte locaties zijn en hoe geld beschikbaar gemaakt kan worden voor noodvang. Dat gaat nu dus gebeuren. Een meerderheid van de raad stemde hiermee in. Deze groep, GroenLinks, CDA, PvdA, ChristenUnie, D66, SP en Van Koppen, benadrukten dat Delft dit mondiale probleem niet kan negeren met het excuus dat 'we' geen geld meer hebben. Het merendeel van de kosten voor opvang wordt namelijk vergoed door het COA. De VVD, Onafhankelijk Delft en Stadsbelangen Delft, wezen erop dat Delft al genoeg kopzorgen en problemen heeft.

Plicht
Dat was tot deze week ook de mening van het college. Die houding stelde onder meer het CDA teleur, zei Rob van Woudenberg. "We hebben de plicht om anderen die het moeilijk hebben te helpen. Omzien naar elkaar eindigt niet bij de landsgrenzen", zei hij. "Het is een probleem dat internationaal moet worden opgelost", reageerde Meuleman. "Delft heeft al voldoende problemen, waaronder een Jihad-probleem." Meuleman vindt dat Delftenaren zelf moeten worden aangezet om te helpen en diende hiervoor een motie in, maar die behaalde geen meerderheid.
Ook de VVD staat niet te springen om opvanglocaties, bleek uit het betoog van Hatte van der Woude. "Er is nog geen verzoek van het COA gekomen, het gevoel in de stad is nog niet gepeild, maar sommige partijen hebben de stad alvast in opvangkampen verdeeld. Dat is een verkeerde volgorde. Opvang in Delft? Ja, als het moet en als we het goed kunnen doen en pas na overleg met de raad en omwonenden."
Die reactie verbaasde Frank van Vliet (GroenLinks). "Er is een acuut probleem maar u zegt: Laten we eerst kijken wat anderen doen. Een bijzondere reactie op het verzoek van u eigen staatssecretaris. Ook in Delft kunnen we ons steentje bijdragen." Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft doet dat liever niet. "We willen dat ze daar in de regio worden opgevangen en daar blijven", zei De Wit. "Helaas hoor je Angela Merkel roepen dat ze allemaal hierheen moeten komen. Als we blijven roepen dat ze moeten komen, dan komen er ook tien miljoen vluchtelingen. Een onbeheersbare stroom mensen. Ze komen door zeven landen, maar ze willen in de rijkste landen blijven, in Noord Europa." Het is volgens De Wit niet zo dat opvang Delft niks kost. "Want 80 procent blijft in Europa. We zitten ermee opgescheept en raken ze niet meer kwijt. Hier is het Luilekkerland, je krijgt geld, bijstand, zorg, onderwijs, je krijgt alles. Voor asielzoekers is alles gratis, maar ouderen worden verzorgingshuizen uitgezet. Het is niet te geloven."
Wethouder Raimond de Prez gaf tot slot van een soms felle discussie namens het college aan dat het positief is dat er zo'n duidelijke meerderheid achter de motie stond. "We zijn blij met de motie en blij met de brede ondersteuning hiervan", zei De Prez. "Het COA weet goed wat nodig is en wat beschikbaar is. Waar ze onze hulp kunnen gebruiken, zullen we dit aanbieden. We gaan contact opnemen met het COA. Als ze ons vragen mee te werken zullen we dat doen. We hebben in Delft een moeilijk financiële situatie, maar we lopen niet weg van onze verantwoording, dat hebben we nooit gedaan." Lastig is wel dat er al flinke krapte op de markt voor sociale woningbouw is. "En Delft heeft niet de middelen zelf woningbouw te financieren, dat is aan de corporaties. We gaan kijken of we asielzoekers buiten de sociale sector kunnen vestigen."