Delftenaar Dick Suiker trainde het liefste Westlandse clubs.
Delftenaar Dick Suiker trainde het liefste Westlandse clubs. "Want daar leefden ze de hele week naar de wedstrijd toe." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Dick Suiker?

DELFT – Dick Suiker (69) schopte het als voetballer bij Vitesse Delft nooit tot het eerste elftal. Als trainer bereikte de Delftenaar meer successen, maar wel vooral in het Westland.

Suiker begon ruilde zijn voetbalschoenen al relatief vroeg in voor het notitieboekje. "Op mijn negenentwintigste was ik al trainer. Ik had gewoon het idee dat het me beter zou liggen en dat bleek ook waar te zijn. Als speler heb ik nooit voor een eerste elftal gespeeld, maar ik had wel duidelijk een mening over wat ik zag gebeuren."

- Wat was je eerste club?
"Ik kwam als Delftenaar terecht bij Monster. Daar heb ik verdeeld over twee periodes negen seizoenen gezeten. Ik had een vacature zien staan en werd er na een goed gesprek aangenomen. Verder heeft mijn trainersloopbaan me langs DHL, Hoekse Boys, Naaldwijk, Lyra, DVO'32, de Sport uit 's Gravenzande, HVO en DVC geleid. Ook ben ik trainer geweest in de jeugd van DHC en DHL."

- Welke spelers begeleidde je in je DHL-tijd?
"Dat was het elftal met onder anderen Cees Adegeest, Alex Nieuwenhout, Peter Lips en Eric van Dorp. We speelden in de tweede klasse en die gasten konden het echt wel. Voetballen hoefde je ze dus niet meer te leren. We hebben er veel gelachen. Ik weet nog dat Eric van Dorp eens tijdens de warming-up naar me toekwam en zei: 'Trainer, houd eens vast'. Ik deed natuurlijk mijn hand open en ineens zat er een kikker in. Er werden meer grappen uitgehaald en we hebben erom gelachen, maar als het moest stond ik erboven."

- Wat voor trainer was je?
"Ik ging vooral uit van positiespel en traptechniek. Daarnaast stond ik niet langs de kant te schreeuwen. Ik had een duidelijk idee en dat heb ik altijd voor ogen gehouden. Dat heeft tot de nodige successen geleid. Ik ben met Monster kampioen van de vierde klasse geworden en bij HVO naar de eerste klasse gepromoveerd."

- Hoe kwam je uiteindelijk bij DVC voor de groep terecht?
"Ik was er bestuurslid technische zaken toen de trainer de laan werd uitgestuurd. Het ging niet goed met de club en er moest echt wat gebeuren. Ik heb mijn best gedaan om de boel op te kalefateren en ik denk dat het aardig is gelukt. De organisatie staat en het is nu wachten op jeugdspelers die doorkomen."

- Hoe volg je het voetbal nu nog?
"Ik ga nog weleens kijken bij DVC en Vitesse Delft. Ik heb wel het idee dat er dingen veranderd zijn. De mentaliteit bijvoorbeeld: je speelde op het scherpst van de snede. Dat is nu niet meer zo, maar dat zie je ook terug bij het profvoetbal. Dat vind ik wel jammer."