Rug Medisch Centrum behandelt hoofdpijn, rug- en nekklachten door middel van chiropractie.
Rug Medisch Centrum behandelt hoofdpijn, rug- en nekklachten door middel van chiropractie.

Rug Medisch Centrum weet wel raad met de wervelkolom

NOOTDORP – Het opsporen en corrigeren van verschoven wervels in de wervelkolom die zenuwbeklemmingen kunnen veroorzaken, heet in de volksmond het 'kraken van de rug'. Feitelijk onjuist, stelt Willem Valkenburg van Rug Medisch Centrum: "Als chiropractor corrigeer ik de wervelkolom, waardoor er ruimte – een vacuüm – ontstaat tussen de wervels en de tussenschijven. Door het geluid dat hiermee gepaard gaat, lijkt het alsof de rug 'kraakt'. Het is trouwens vrijwel pijnloos."
Chiropractie is in landen als de Verenigde Staten al jaren een begrip. "We gaan elk half jaar naar de tandarts, de auto wordt elk jaar APK-gekeurd. Amerikanen gaan voor de 'onderhoudsbeurt' van de wervelkolom regelmatig naar een chiropractor. Waarom dat in Nederland nog niet massaal gebeurt, is mij een raadsel", vraagt Valkenburg zich af. "Ik heb de afgelopen vijftien jaar veel mensen, die al jaren vruchteloos van specialist naar specialist liepen, van hun klachten afgeholpen."
Rug Medisch Centrum behandelt hoofdpijn, rug- en nekklachten door middel van chiropractie. Deze behandeling werkt in veel gevallen ook, als mensen al een hernia hebben. Verder zijn mensen met een tennisarm eveneens in goede handen bij het Rug Medisch Centrum. "Een tennisarm is een verkleving van de elleboogspieren en de directe omgeving rond dit gewricht. Dat wordt veroorzaakt door het regelmatig herhalen van dezelfde beweging", verduidelijkt Valkenburg. Met drie à zes behandelingen helpt hij mensen doorgaans van hun tennisarmklachten af.
Voorafgaand aan een behandelserie is er een intakegesprek: "Hierin probeer ik te ontdekken bij de patiënt wat de oorzaak van de klachten kan zijn, bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding of veel stress. Spanning en scheefstand van het lichaam veroorzaken de meeste problemen. Na een chiropractisch onderzoek neem ik met een infrarood thermoscanner de wervelkolom onder de loep, wat een goed beeld oplevert van de pijnplekken. Zo nodig verwijzen wij door om röntgenfoto's te maken." Dit onderzoek leidt uiteindelijk tot een behandelplan. De behandelingen, waarvan de eerste 85 euro kost (intakegesprek , scan en onderzoek) en de daaropvolgende 45 euro per keer, worden deels vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Patiënten hebben geen verwijzing nodig van hun huisarts. De komende week biedt het Rug Medisch Centrum de mogelijkheid om een gratis scan te laten maken. Rug Medisch Centrum bevindt zich aan De Poort 8 in Nootdorp. Bel voor meer informatie naar 015 – 3100606 of kijk op
www.rugmedischcentrum.nl.