Erik Biermans en Miranda Bek met hun medehardlopers tijdens de training.
Erik Biermans en Miranda Bek met hun medehardlopers tijdens de training.

'Fit aan de Start' helpt hardlopers over de streep

DELFT – Hardloopvereniging DIJC Bertus start op vrijdag 2 oktober weer met 'Fit aan de Start'. Onder deze vlag trainen hardlopers wekelijks in groepsverband voor de halve marathon, onder begeleiding van professionele trainers.

Door: Dennis van den Berg

Toen Erik Biermans een paar jaar geleden begon met hardlopen, kwam hij uiteindelijk niet verder dan de tien kilometer. "Daar lag echt een barrière voor mij. En ik wilde toch graag een halve marathon gaan lopen, dus toen ben ik mee gaan doen met 'Fit aan de Start' van DIJC Bertus", legt Biermans uit. Hetzelfde overkwam Miranda Bek, die in haar eentje maar niet voorbij de veertien kilometer wist te komen.
"Het voordeel van hardlopen in groepsverband is, dat je minder snel afhaakt dan wanneer je in je eentje aan het lopen bent", merkt Kees Arkesteijn, voorzitter van DIJC Bertus. "Het is natuurlijk gezelliger dan alleen lopen, maar je medelopers helpen je ook door de moeilijke momenten heen. Daarnaast zijn er gediplomeerde looptrainers bij, die de lopers vertellen hoe je het beste kunt lopen. De meesten lopen namelijk in het begin te hard, waardoor ze het niet tot het einde toe kunnen volhouden omdat de pijp dan leeg is." Snelheid is dus niet leidend, maar duurzaamheid.
Inmiddels hebben Biermans en Bek hun barrières overwonnen en trainen ze vanaf vrijdag 2 oktober met de andere deelnemers aan 'Fit aan de Start' voor de Bruggenloop op 13 december en de City-Pier-City (CPC) Run op 6 maart 2016. Meer informatie: www.dijc-bertus.nl.