Olaf Verschoor is adviseur bij de Hypotheker.
Olaf Verschoor is adviseur bij de Hypotheker.

Overheidsmaatregelen reguleren bewegingen op de huizenmarkt

DELFT - Het gaat goed met de huizenmarkt. Nederland is weer aan het lenen geslagen en steeds vaker verwisselen huizen van eigenaar. Op de hypotheekmarkt is inmiddels wel het een en ander veranderd.

Kochten mensen in het verleden een huis om daar vervolgens een hypotheek bij te zoeken, tegenwoordig wordt eerst bij de hypotheekverstrekker aangeklopt om te zien hoever de financiƫle polsstok reikt om daar vervolgens een huis bij te kopen.
"De regels die de overheid stelt zijn strenger geworden", legt Olaf Verschoor, adviseur bij de Hypotheker, uit. "De overheid bepaalt de woonquote. Men kijkt naar de verhouding tussen het inkomen en de vast uitgaven. De laatste jaren zijn vaste lasten opgelopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de stijgende kosten voor de zorg. Als de kosten voor levensonderhoud stijgen dan stelt de staat dat er minder aan wonen mag worden besteed. En dat betekent dan weer dat aspirant kopers minder kunnen lenen. Om een voorbeeld te geven; een starter mag tussen 15.000 en 20.000 euro minder lenen dan pakweg vijf jaar geleden."
De overheidsmaatregelen werden ook genomen om de druk op de huizenmarkt weg te nemen. Verschoor: "Er is een tijd geweest dat iedereen een huis wilde kopen. Bovendien werd eigenlijk nauwelijks een hypotheek geweigerd. Door die toenemende vraag steeg de prijs van de huizen. De overheidsmaatregelen zorgen ervoor dat niet iedereen zich meer een koophuis kon permitteren en dat, in combinatie met de crisis, had weer tot gevolg dat de huizenprijzen daalden. Daarmee kwam er wel meer rust op de markt."
Van kopers wordt inmiddels ook verwacht dat ze een stukje eigen vermogen investeren in het huis. Kon men in een nabij verleden meer lenen dan de waarde van het huis, door een andere overheidsmaatregel moeten kopers een deel van de aankoop uit eigen middelen financieren. "Vijf jaar geleden kon je de kosten koper op je huis nog laten mee financieren. De overheid heeft daar ook een rem op gezet. Die regeling wordt in een paar jaar tijd afgebouwd zodat kopers over een paar jaar uit eigen portemonnee de 4 a 5 procent koperskosten moeten betalen. Op die manier ontstaat een gezondere hypotheekmarkt."
Inmiddels komt de huizenmarkt weer tot bloei. "Enerzijds omdat de economie zich herstelt en anderzijds omdat de hypotheekrente heel laag is. Onder bepaalde voorwaarden kun je vandaag lenen voor tien jaar vast tegen 2,2 procent. Dat maakt het kopen van een huis natuurlijk erg aantrekkelijk. Je kunt dat goed merken aan de Delftse huizenmarkt, waarop veel beweging is op dit moment."