Bordjes met ‘verkocht’ kunnen steeds sneller aan te koop staande woningen worden bevestigd. (foto: Archief)
Bordjes met ‘verkocht’ kunnen steeds sneller aan te koop staande woningen worden bevestigd. (foto: Archief) Foto: Archief

Peter Boelhouwer ziet positieve en negatieve ontwikkelingen op woningmarkt

DELFT – Peter Boelhouwer is op de TU Delft hoogleraar housing systems en weet veel over de woningmarkt. Hij ziet en merkt momenteel veel positieve ontwikkelingen, maar de vlag hoeft wat hem betreft nog niet uit. Er zijn namelijk óók nog heel wat problemen aan de gang èn in aantocht.

Positief is natuurlijk vooral het stijgende aantal woningverkopen. Het stijgingspercentage hiervan is uitzonderlijk hoog. En de verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar zijn veelbelovend. "Wat bijzonder is, is dat we wat betreft het aantal transacties bijna weer op het niveau van vóór de crisis zitten", vertelt Boelhouwer, die z'n expertise regelmatig deelt tijdens actualiteitenprogramma's op tv. "De prijzen blijven echter duidelijk achter." Dat komt, legt de hoogleraar uit, door beperkingen die worden opgelegd bij het verkrijgen van een hypotheek. "Vooral als je kijkt naar de hoogte van de hypotheek met betrekking tot het inkomen." Uitzonderingen wat vraagprijzen betreft zijn er in steden als Haarlem en Amsterdam. "Daar is al oververhitting, er worden voor woningen bedragen boven de vraagprijs betaald."
-Wat is bijzonder aan de situatie in Delft en de regio?
"De regio Den Haag, waar Delft onder valt, valt op door de prijsontwikkeling. Die blijft wat achter ten opzichte van andere grote steden. Opvallend is verder de krapte op de markt van sociale huurwoningen. Dat levert nu al grote problemen op voor het opvangen van asielzoekers met een status. Momenteel zitten er al 12.000 asielzoekers in opvangcentra die recht op een woning hebben, maar die wel gehuisvest moeten worden. Dat gaan er nog meer worden. Er zijn afgelopen jaar minder huurwoningen gebouwd, maar de vraag is alleen maar toegenomen. Dat betekent dat we onconventionele maatregelen zullen moeten nemen. Dat gebeurt nu al, bijvoorbeeld met verzorgingshuizen die geschikt worden gemaakt om in te wonen. Zulke maatregelen moeten ook worden genomen, maar daarmee alleen redden we het niet."
-Wat zou nog meer kunnen helpen?
"De eisen in de koopsector zouden eens kritisch tegen het licht moeten worden gehouden. Als je geen vast inkomen hebt, kun je geen huis kopen. Het alternatief voor deze groep is dat ze moeten huren, vaak voor hogere bedragen dan dat ze aan een hypotheek kwijt zouden zijn geweest. Als iemand afstudeert op Lucht- en Ruimtevaart dan kun je diegene gerust een hypotheek verstrekken. Maar hij moet nu eerst meerdere jaren een vast inkomen of een vast contract hebben. Dat is zo ouderwets en achterhaald. Het past, vind ik, niet meer in de moderne maatschappij."
-Hoe verwacht u dat de woningmarkt zich komende jaren zal ontwikkelen?
"Ik denk dat we grote tekorten gaan krijgen. Een schaarste. Het wordt dus dringen op de woningenmarkt."
-Met als gevolg…?
"Dat het moeilijk is aan betaalbare huisvesting te komen."
-En als er ook nog duizenden asielzoekers komen?
"Dat helpt natuurlijk niet. Maar er is afgelopen jaren veel te weinig gebouwd. De vraag is wat er gaat gebeuren als je nu niks regelt, want het probleem is niet op te lossen door alleen bestaande bouw in te zetten."