Nico en Wilma van der Ven genieten elke dag weer van hun grote passie: chihuahua’s.
Nico en Wilma van der Ven genieten elke dag weer van hun grote passie: chihuahua’s. Foto: Jesper Neeleman

Kleine honden zijn grote vrienden van het gezin Van der Ven

DELFT – Nico en Wilma van der Ven en hun dochter Selina zijn dagelijks druk met hun chihuahua's. Ze fokken en reizen ermee door heel Europa om wedstrijden te doen.

Bij binnenkomst in huize Van der Ven word je begroet door de twee menselijke bewoners en zes blaffende enthousiaste kleine hondjes. "Zodra we gaan zitten worden ze wel rustig", stelt Nico van der Ven ons gerust. Het is overigens weleens drukker geweest. "We hebben weleens, met pupjes erbij, zestien honden gehad."
De uit de hand gelopen hobby van zijn gezin begon in 2007, toen ze hun eerste chihuahua kregen. "Ik wilde eigenlijk een grote hond, maar heb me over laten halen", blikt de 55-jarige Delftenaar terug. Hij merkte echter al gauw, vertelt hij, dat de chihuahua een grote hond in het klein is. "Een geweldig ras", vindt hij nu. "Het is een leuk en pittig hondje", vult z'n 52-jarige vrouw Wilma aan. Op haar bovenarm staat hun eerste chihuahua Amore getatoeëerd. "Het zijn trouwe en aanhankelijke honden. Je hebt er een vriend voor het leven aan."
Hun vrienden voor het leven zijn inmiddels gekalmeerd. Alleen de allerjongste en –kleinste is nog druk om z'n vrienden te verleiden tot een stoeipartij. Onder hen zitten meerdere prijswinnende hondjes en zelfs drie 'multikampioenen'. Bij die wedstrijden wordt door keurmeesters kritisch naar het uiterlijk van de hond gekeken. Dat ze afgelopen jaren wat prijzen wonnen, hadden ze vooraf ook wel verwacht, zegt Nico. "We hebben ons er wel in verdiept en proberen onszelf en onze honden altijd te verbeteren. Het is weliswaar een hobby, maar we willen het zo goed mogelijk doen."
Dat kan niet worden gezegd van de zogenaamde 'broodfokkers' waar het tv-programma Zembla vorige week een aflevering aan wijdde. Voor deze groep fokkers bleek geld beduidend belangrijker dan dierenwelzijn. "Ik verafschuw zulke fokkers, ik wil niks met ze te maken hebben", zegt Nico van der Ven. "Als ik zulke beelden als bij Zembla zie, daar word ik helemaal down van."
Het gezin Van der Ven kreeg ook, los van de bewuste tv-uitzending, al wat mee over misstanden in de wereld van hondenfokkers. "Wij krijgen hier weleens belangstellende kopers die eerder bij een broodfokker een kat in de zak hebben gekocht. Ze zijn dan veel geld kwijt, hebben veel verdriet, en willen dan toch nog een goede hond."
Nico van der Ven heeft wel een verklaring waarom ook dierenvrienden soms van slechte fokkers kopen. "Mensen zijn impulsief. Ze willen een hond, kijken op Marktplaats, en willen die hond het liefst de volgende dag nog hebben. Een hond is echter geen product wat je even van de plank haalt. Wij hebben óók een jaar moeten wachten op onze eerste chihuahua."

Leukste tijden
Hun geduld is echter beloond. De leukste tijden zijn wel die waarin ze pups hebben, vertelt Nico. "Mooi om te zien hoe zo'n hondje van nog geen honderd gram wordt geboren. En hoe zo'n moeder daar dan voor zorgt…" Midden in zijn verhaal springt en vliegt plots iedereen op. De roedel - inclusief leider – wil naar buiten stormen. Commotie. Wilma opent de deur voor ze. "Volgens mij zagen ze een duif", zegt ze. Nico antwoordt desgevraagd dat ze nog wel degelijk rust vinden in hun huis. "Als het gaat schemeren worden ze altijd wel rustig. Komen ze lekker bij je op de bank liggen." Vanwege hun goede opvoeding laten ze alles heel. Alleen de poten van de stoelen aan tafel zijn deels afgekloven door enkele puppy's. "Maar de volwassen honden doen zoiets niet", weet Wilma.
Chihuahua's zijn, nadat ze door onder meer Paris Hilton bekender werden, populaire honden geworden. Daardoor doen tijdens wedstrijden ook beduidend meer chihuahua's mee dan bijvoorbeeld herders. Desondanks heeft de familie Van der Ven met hun kennel Estrella Del Brite al een oude kinderkamer vol aan prijzen gewonnen.
Ze hebben nog één grote wens: de Cruft in Birmingham winnen. Na afloop van 's werelds grootste hondenshow wordt onder alle rassen één absolute winnaar verkozen. "Meer dan het winnen van die prijs kun je niet bereiken", stelt Nico van der Ven. De passie van het gezin is echter even leuk als ze dit nooit winnen. "We zijn er sowieso leuk mee bezig. Al die wedstrijden in Europa; het zijn steeds weer mini-vakanties. Je komt in contact met allerlei mensen en we maken er altijd weer een leuk dagje of weekendje uit van."