Raymond van Uffelen van Ray Brandstore zette zich dit jaar niet alleen in voor zijn eigen zaak, maar met Blue Market en Blue Sunday ook voor de Delftse zaak.
Raymond van Uffelen van Ray Brandstore zette zich dit jaar niet alleen in voor zijn eigen zaak, maar met Blue Market en Blue Sunday ook voor de Delftse zaak. Foto: Jesper Neeleman

'We mogen best met de borst vooruit lopen en gepast trots zijn op Delft'

DELFT – Het ondernemersevent De Kracht van Delft gaat ook dit jaar gepaard met een ondernemersverkiezing. Eén van de ondernemers die zich hiervoor aanmeldde, is Raymond van Uffelen (42) van Ray Brandstore, Blue Sunday en Blue Market.

Het thema rond de verkiezing dit jaar is 'Delftse helden. Ondernemers geven Delft smoel.' En zonder dat over zichzelf van de daken te roepen, is Raymond van Uffelen wel degelijk druk met de stad smoel geven. Maar, benadrukt hij, dat doen de winkeliers vooral met elkaar.
"Ik heb me ook niet zozeer aangemeld vanwege mijn winkel", begint Van Uffelen. "Na de eerste Blue Market, die ik samen met Sandra van der Windt organiseerde, ben ik in een soort rollercoaster beland." Tijdens dit evenement in het Armamentarium werkten tientallen Delftse winkeliers samen, brachten op één plek hun uiteenlopende waren aan de man en trakteerden ze de bezoekers op een bijzondere en vermakelijke dag. "Toen bleek wederom dat je veel sterker staat en een breder bereik hebt als je samenwerkt. En dat we oprecht trots mogen zijn op onze stad, waar zoveel mooie en leuke winkels zijn. We hebben echt wat moois in huis. Delft moet echter altijd opboksen tegen grotere steden als Den Haag en Rotterdam, maar Delft is knusser en persoonlijker en inspireert daardoor meer. Terwijl de Koopgoot mij níet inspireert. Toen ik werd gewezen op de ondernemersverkiezing rond De Kracht van Delft dacht ik: Wat een goed initiatief om te laten wat we in Delft in huis hebben."
De Delftse horeca is er afgelopen jaren goed in geslaagd zichzelf en Delft te promoten, vindt Van Uffelen. Hij volgt graag hun goede voorbeeld en ziet dat ook veel andere Delftse retailzaken dit doen. "Dat gaat steeds beter. Dat zie je ook tijdens de Blue Sunday, deze zondag, waarvoor al 47 ondernemers zich hebben aangemeld. Ik merk dat er een nieuwe generatie ondernemers is opgestaan die anders naar zaken kijkt dan de vorige generatie. Ze helpen elkaar." Dat is alleen maar goed. "Want je zit met al die winkeliers toch met hetzelfde probleem – of hetzelfde succes. Het gaat erom dat we samen de klant bedienen, zodat die goed in Delft kan slagen en niet meer naar Den Haag of Rotterdam hoeft."

Samenwerken
Van Uffelen kan niet vaak genoeg bendrukken hoe belangrijk en nuttig samenwerking is. "Je hebt elkaar toch allemaal nodig. Het gaat erom dat we hier met z'n allen mee bezig zijn en de schouders eronder zetten. Ik beschouw mezelf absoluut niet als held, maar al die ondernemers die in Delft samenwerken; dat zijn de helden die Delft smoelen geven." Zij maken bovendien het verschil door net even iets anders te denken en te doen dan hun voorgangers of concullega's. Zo at Raymond van Uffelen tijdens Lowlands vol trots een broodje van de Delftse barbecuegoeroes van Smokey Goodness, vorig jaar finalist van De Kracht van Delft. Dichter bij huis organiseerde Van Uffelen samen met Boekhandel De Omslag een literaire lezing in zijn kledingzaak aan de Wijnhaven. "Er stonden hier vijftig man naar een schrijfster te luisteren en er was zelfs een wachtlijst. De schrijfster dacht op haar beurt weer: 'Sta ik opeens in een jeanswinkel'. Ja, zo kan het óók. En sommige mensen die bij zo'n lezing zijn, komen later weer terug in je zaak."
In het Delftse ondernemersland heerst volgens Van Uffelen vooral een 'doe maar gewoon dan doe je gek genoeg-mentaliteit'. "Daarom is het goed dat er zo'n ondernemersverkiezing rond De Kracht van Delft is. We mogen best weleens met de borst vooruit lopen en gepast trots zijn op wat we hier allemaal doen. We hoeven niet te doen alsof Delft Parijs of Milaan is, maar je kan hier wèl slagen voor alles wat je zoekt op het gebied van mode, kunst, cultuur, literatuur, lifestyle en verzorging."
Natuurlijk lijkt het de 42-jarige Delftse ondernemer mooi om de ondernemersverkiezing te winnen. "Het is echter al prachtig om mee te doen. Een nominatie voor de finale zou een blijk van waardering zijn van andere ondernemers, een bevestiging dat de koers die ik vaar wordt gedragen."

KADER
Aanmelden kan nog steeds

De eerste aanmeldingen voor De Kracht van Delft druppelden afgelopen weken al binnen. Maar er kan altijd meer bij. Dus, ondernemend Delft, wees trots op wat je doet, schroom niet en meld je aan voor de verkiezing. Dit kan nog tot en met zondag 18 oktober via de website www.dekrachtvandelft.nl. Hier is bovendien nog veel meer informatie te vinden over het event, dat dinsdag 24 november in Theater de Veste zal plaatsvinden.