Delft te krap bij kas voor vluchtelingen

DELFT - Het vraagstuk van de vluchtelingenopvang gaat voorlopig nog goeddeels aan Delft en omgeving voorbij. Afgezien van een groep van zo'n zeventig vluchtelingen, die tijdelijk in het Carlton hotel in Naaldwijk verbleven en voor grote opschudding in het Westland zorgden, is in deze regio nog geen opvang gepland. De gemeente Delft wil wel, maar heeft geen geld.

"Het college van B&W beschouwt de opvang van vluchtelingen als een regionale opgave waaraan Delft graag naar vermogen een bijdrage levert. Een goede opvang van vluchtelingen is momenteel immers meer dan ooit nodig", laat het gemeentebestuur weten aan Delft op Zondag. "Het COA heeft inmiddels contact gelegd met enkele regiogemeenten over mogelijkheden voor asielzoekerscentra. Het college is blij met de verantwoordelijkheid die regiogemeenten hierin nemen. Het COA heeft Delft nog niet benaderd om een locatie te leveren. Mocht dit wel het geval worden, dan gaan wij hierover natuurlijk in gesprek."
Maar daar zit 'm nu net de kneep: "Gezien de precaire financiële situatie van Delft zullen wij niet het COA zelf pro-actief benaderen met locaties voor opvang. Wel geeft Delft invulling aan haar taak om statushouders te huisvesten." Burgerinitiatieven om de vluchtelingen op te vangen en te steunen worden toegejuicht door B & W.
Het vluchtelingenvraagstuk verleidde trouw lezer van dit weekblad Marc Rust tot de volgende kwinkslag: "Het voormalige Reinier de Graaf Ziekenhuis kan als vluchtelingenopvang dienen, maar zou het binnenkort vrijkomende gebouw van Samsung geen beter idee zijn? Of het gebouw waar TNO vertrokken is in Delft-Noord? Kunnen ze meteen inburgeren met een goedkoop ontbijtje bij Ikea..."