Soesoe Mustafa is Miss Indian Beaty Netherlands van 2015. (foto: Dennis van den Berg)
Soesoe Mustafa is Miss Indian Beaty Netherlands van 2015. (foto: Dennis van den Berg) Foto: Dennis van den Berg

Nuchtere miss Soesoe speelt panfluit en maakt jury aan het lachen

DELFT – Een jetlag van hier tot Calcutta heeft ze. Maar dat was het waard. Soesoe Mustafa (26) uit Delft vertegenwoordigde afgelopen maand ons land tijdens de Miss Indian Beauty verkiezing wereldwijd, nadat ze kort hiervoor was uitgeroepen tot de nationale winnares in Den Haag.

Door: Dennis van den Berg

Ze heeft een kwart Hindoestaans bloed, van haar oma. Maar er stroomt ook Egyptisch en Arabisch bloed door de aderen van Soesoe Mustafa. Exotische wortels, maar opgegroeid in no-nonsense Nederland. Toen ze op de tram naar haar werk stond te wachten, werd ze aangesproken. Of ze de Miss Indian Beauty Netherlands verkiezing kende? En of het haar wat leek om daaraan mee te doen? "Ik was gelijk enthousiast, want ik wist dat dit mijn enige kans was. De leeftijdsgrens voor de meeste missverkiezingen ligt op 26 jaar, en zodoende kon ik nog net meedoen", legt Soesoe uit. Ze was dan ook de oudste van de groep deelneemsters, wat haar de eretitel 'Mama Soesoe' opleverde. "Daar ben ik trots op, net als het feit dat de andere missen mij hadden gekozen als 'Miss Congeniality', de meest collegiale en meelevende miss van de groep. Voor mij was het meedoen gewoon een leuk uitstapje, mijn carrière hing er niet van af", stelt ze nuchter. Met die carrière zit het inderdaad wel goed: Soesoe heeft na haar modeopleiding haar eigen kledinglijn ontwikkeld en studeert momenteel voor strafrechtadvocate.

Panfluit
Door haar eigen, nuchtere zelf te blijven wist ze de jury om haar slanke vingers te winden. "Ze vroegen bijvoorbeeld welk lichaamsdeel ik het mooiste vind aan mezelf. De vraag moest in het Engels beantwoord worden. En omdat ik veel sport, zei ik prompt: 'My behind.' Daar moesten ze erg om lachen." Verder verraste ze iedereen met haar speciale talent: het bespelen van de panfluit.
Geliefd bij de medemissen en een streepje voor bij de jury – en nog kwam haar uitverkiezing tot Miss Indian Beauty Netherlands als een volslagen verrassing voor Soesoe. "Ik had niet eens mijn familie meegenomen naar de verkiezing, omdat ik niet verwacht had te winnen. Gelukkig was mijn zus Rasha wel gekomen, en die viel net als ik van de ene verbazing in de andere." Lang kon Soesoe niet op haar roze wolk blijven zitten, want in een tijdsbestek van een paar dagen moest ze naar India afreizen als afgevaardigde voor de wereldwijde Miss Indian Beauty verkiezing. "Er was nog niets geregeld: ik had geen visum, ik moest me laten inenten, alles binnen een handjevol dagen", verzucht ze. Gelukkig was haar werkgever Farber Zwaanswijk Advocaten heel coulant.

Herhaling
Eenmaal in India leek het een herhaling van zetten: opnieuw de bijnaam 'Mama Soesoe', opnieuw de titel 'Miss Congeniality' van haar ditmaal internationale collega's. Op de panfluit speelde ze ditmaal het Indiase volkslied: "Iedereen ging staan, de jury inbegrepen." Ze kreeg weer de lachers op haar hand, ditmaal vanwege haar naam die in het Indiaas 'plassen' betekent. Maar de wereldtitel ging aan haar neus voorbij: een deelneemster uit Oman ging met deze eer strijken. Soesoe zit er niet mee: "Het was een onvergetelijke ervaring. Daarnaast heb ik twee belangrijke dingen kunnen doen voor het oog van de wereld. Allereerst het advies geven aan jonge meisjes om een opleiding te gaan volgen, en ten tweede mijn vader Abdullah en mijn moeder Mala eren door hun adviezen aan mij als leerzame quotes van belangrijke personen aan te halen."