Farid Benkmil (links) en Jett Dadswell leiden honderd dagen lang een gezonder leven om vluchtelingen een beter leven te bezorgen. (foto: Alphons de Wit jr.)
Farid Benkmil (links) en Jett Dadswell leiden honderd dagen lang een gezonder leven om vluchtelingen een beter leven te bezorgen. (foto: Alphons de Wit jr.) Foto: Alphons de Wit jr.

Delftenaren leven honderd dagen gezonder voor War Child

DELFT – Je trekt je de vluchtelingenkwestie erg aan en wilt wat doen voor kinderen die van huis en haard verdreven worden. Hoe pak je dat dan aan? Farid Benkmil en Jett Dadswell hebben een manier gevonden: zij laten honderd dagen lang hun alcoholische versnaperingen staan en raken in die tijd geen sigaret aan.

Door dit offer te brengen hopen de twee mannen geld in te zamelen voor War Child.
"We hebben beiden voor onszelf wel vaker een alcoholvrije maand gehouden", vertelt Farid Benkmil. "Gewoon om even de nadruk te leggen op je eigen gezondheid en goed voor jezelf te zorgen. Een vriend van me, Jett Dadswell, kwam op het idee om het ruim drie maanden vol te houden en ons ervoor te laten sponsoren. Daarnaast zullen we ook honderd dagen niet roken. Iedereen is welkom om zich bij ons aan te sluiten of om ons te sponseren."

Lastig
Inmiddels hebben enkele vrienden van Benkmil zich bij het nobele initiatief aangesloten, maar is het wel zo'n prestatie? "Op zich valt dat natuurlijk hartstikke mee, hoewel het soms weleens lastig kan zijn om bepaalde gewoontes te doorbreken. We merken ook van mensen om ons heen die horen van het initiatief dat ze zoiets hebben van 'liever jij dan ik'. Het is dus absoluut geen prestatie in de traditionele zin van het woord, waarvoor je tijden moet trainen, maar het zal soms best wel wat doorzettingsvermogen vragen."

War Child
Farid en zijn vrienden gaan zich laten sponsoren en zullen vlak voor de Kerst het opgehaalde bedrag aan War Child storten.

"Toen we gingen nadenken over welk doel we aan de actie wilden koppelen, kwamen we al snel bij vluchtelingen terecht. De kranten staan er de laatste dagen natuurlijk vol mee en het is ook iets wat ons persoonlijk bezighoudt. Daarnaast wilden we ons met deze actie niet mengen in de maatschappelijke discussie.

Toen we de bewuste foto van het aangespoelde jongetje op het Turkse strand zagen, hadden we het gevonden: War Child. Het is een goed doel dat zijn sporen door de jaar heen wel verdiend heeft. De organisatie doet goed werk, vooral in de gebieden waar nu mensen van huis en haard worden verdreven. In deze tijd besteden ze vooral aandacht aan vluchtelingen." Wilt u de mannen sponsoren of deelnemen aan het initiatief zoek dan bij facebook op 100 days for charity.