Bij omgekeerd inzamelen begint het afval scheiden bij de mensen thuis. Papier en karton bijvoorbeeld gaan in de blauwe container.
Bij omgekeerd inzamelen begint het afval scheiden bij de mensen thuis. Papier en karton bijvoorbeeld gaan in de blauwe container. Foto:

Delft het meest gebaat bij omgekeerd inzamelen van afval

DELFT – Na een grondig onderzoek willen de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar en afvalinzamelaar Avalex het systeem van omgekeerd inzamelen invoeren. Niet iedere politieke partij in het armlastige Delft staat te juichen over de gemeentelijke kostenpost van 1,9 miljoen euro, verdeeld over vijf jaar voor dit project. Maar volgens Avalex brengt omgekeerd inzamelen binnen diezelfde periode 1,7 miljoen euro op en verdient het zichzelf grotendeels terug.

Door: Dennis van den Berg

In maart 2014 zijn de zes gemeenten en Avalex, onder leiding van de wethouders met afvalbeleid in hun portefeuilles, samen aan de slag gegaan om een nieuw afvalbeleid te ontwikkelen. De gemeenten willen in 2020 voldoen aan de landelijke doelstellingen op het gebied van afvalinzameling en –scheiding. Dat houdt onder meer in, dat de hoeveelheid restafval (niet recyclebaar materiaal) flink teruggedrongen moet gaan worden. Momenteel wordt 40 procent van het afval in de Avalexgemeenten gescheiden ingezameld. Per inwoner blijft er nu jaarlijks gemiddeld 230 kilo restafval over: dat moet 100 kilo worden over vijf jaar.
Uit het onderzoek van Avalex en de zes gemeenten is gebleken, dat van de acht voorgelegde scenario's rond afvalinzameling het systeem van omgekeerde inzameling het beste scoort qua kosten, service en milieu. De burger scheidt in dit systeem thuis zijn afval al zoveel mogelijk en gaat de grijze restafvalcontainer gebruiken voor al het plastic afval, blikjes en kartonnen drinkpakken. "Deze drinkpakken horen niet thuis bij het oud papier, omdat ze geplastificeerd zijn", licht Marijke de Vries van Avalex toe. Het kleine beetje restafval dat hierna overblijft - in de praktijk zijn dat vooral luiers en incontinentiemateriaal, kattenbakkorrels en chipszakken van aluminiumfolie – wordt dan naar, meestal ondergrondse, verzamelcontainers in de buurt gebracht.
Hoewel het omgekeerd inzamelen de beste oplossing lijkt voor de gemeente Delft, stoeit Avalex nog wel met de manier waarop het afval het beste gescheiden en opgehaald kan worden in de binnenstad. De Vries: "Dat heeft onder meer met de beperkte mogelijkheden in de openbare ruimte en de ruimte van de bewoners te maken: hebben zij wel plek om hun afval te scheiden en op te slaan? Dat is in de binnenstad niet zo vanzelfsprekend als in de wijken, waar mensen vaak een (grotere) tuin hebben of een ruimer appartement. En er moeten natuurlijk mogelijkheden zijn om het restafval centraal in de buurt in te kunnen leveren." Voorafgaand aan de invoering van het nieuwe systeem verwacht Avalex hiervoor in samenspraak met de bewoners de juiste werkwijze te hebben bepaald.

CDA
Het onderzoek naar de beste inzamelingsmethode toont volgens Avalex aan, dat de kosten bij omgekeerd inzamelen voor de gemeenten niet omhoog gaan. De verwachting is zelfs, dat de bijdragen van de gemeente op termijn omlaag kunnen. Maar tijdens de behandeling van het voorstel om omgekeerd inzamelen te gaan invoeren in de raadscommissie trok het CDA bij monde van fractievoorzitter David van Dis fel van leer tegen de kostenpost, die voor Delft geraamd staat op twee miljoen euro. Daarbij haalde Van Dis niet alleen de penibele financiële situatie van de gemeente Delft aan, maar ook die van Avalex van een paar jaar geleden. Onterecht, vindt men bij Avalex en de gemeenten: "We hebben een degelijk verhaal, waar het nodige onderzoek aan ten grondslag ligt. Dit systeem is goed in te voeren en kent geen financiële risico's, niet voor ons en niet voor de gemeenten waarin wij actief zijn. Een belangrijke randvoorwaarde bij de ontwikkeling van het nieuwe beleid was duurzaam, maar niet duurder. Hieraan voldoet het omgekeerd inzamelen."
Hoewel het voorstel als een hamerstuk in de raadsvergadering van donderdag 24 september behandeld gaat worden, komt het CDA toch met een stemverklaring en gaat de partij tegenstemmen. Dat meldt Van Dis desgevraagd. Ten aanzien van het inzamelingssysteem zegt hij: "We zijn op zich niet tegen omgekeerd inzamelen, maar of het voor Delft op dit moment financieel wel zo slim is, daar zetten we onze vraagtekens bij."
Bij Avalex zien ze de besluitvorming in de gemeenteraden met vertrouwen tegemoet. "Niet alleen in Delft, maar ook in Midden-Delfland is het al als hamerstuk op de raadsagenda gekomen. Pijnacker-Nootdorp heeft zich er deze week over gebogen in de commissie en binnenkort vellen Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Wassenaar hun oordeel", weet De Vries.