De Delftse 'man in de straat' laat weten dat de nieuwe burgemeester meer onder zijn burgers mag komen.
De Delftse 'man in de straat' laat weten dat de nieuwe burgemeester meer onder zijn burgers mag komen. Foto:

'Man in de straat' wil een burgemeester die veel meer tussen het volk staat

DELFT – In 2016 krijgt Delft een nieuwe burgemeester. De huidige burgemeester Bas Verkerk zwaait dan na twee ambstermijnen af. Prangende vraag is: wie moet de ambtsketting van Verkerk overnemen? Delft op Zondag peilt alvast de meningen. Dit keer: de man in de straat.

Een rondgang door het Delftse leert al gauw, dat burgemeester Verkerk voor de burgers van zijn stad min of meer een onbekende is. Zeker, zijn beeltenis is regelmatig in de plaatselijke media te vinden. Maar hem in levenden lijve ergens gezien of ontmoet hebben, dat is toch wat anders. Het is een veelgehoorde kreet van 'de man in de straat': Delfts nieuwe eerste burger moet straks veel meer tussen de mensen komen te staan. Dat vindt bijvoorbeeld mevrouw Van Dijk, die de ochtendregen trotseert voor een bezoekje aan de markt. "Het moet een man of vrouw zijn, die graag onder de mensen komt. Dat hoort er gewoon bij als je dat werk doet." Qua politieke stroming is Van Dijk heel stellig: "Als hij of zij maar niet van PvdA-huize is."

Boven de partijen
Mike van Veldhoven maakt een rondje met zijn hondje over de markt. Hij is minder stellig over de politieke bloedgroep van de toekomstige burgervader of –moeder: "Dat maakt me niet zoveel uit, want als burgemeester moet je toch boven de partijen staan." Qua geslacht, leeftijd en huidskleur heeft Van Veldhoven evenmin voorkeuren. Hij is het met mevrouw Van Dijk eens, dat de nieuwe burgemeester wel vaker onder de mensen mag komen: "Al vind ik het vooral belangrijk, dat hij samen kan werken met de gemeenteraad. Zo voorkomt deze persoon, dat-ie zelf onderwerp van discussie binnen de raad wordt."

Troubleshooter
Timo van der Zwan brengt met zijn dochtertje een bezoekje aan winkelcentrum De Hoven. Hij kent de huidige burgemeester ondanks diens lange staat van dienst niet. Van der Zwan denkt dat Delft een troubleshooter kan gebruiken, een crisismanager die de stad weg kan leiden uit het financiële drijfzand. "Iemand die sterk in zijn schoenen staat, want hij of zij moet als bestuurder vaak impopulaire maatregelen nemen." Geslacht, herkomst en politieke kleur maken Van der Zwan niet uit, maar hij is niet voor een gekozen burgemeester: "Er moet een competent iemand op die plek zitten, geen populist."

Oud-wethouders
En als je het aan Piet Schiks vraagt, mogen oud-wethouders Saskia Bolten en Anne Koning rustig solliciteren naar het burgemeesterschap in Delft: "Dat vind ik goede bestuurders." Schiks ziet dus wel wat in een vrouwelijke burgemeester. Zelf een scootmobielgebruiker, hoopt hij dat de nieuwe burgemeester goed gaat kijken naar de lokale zorg en veiligheid: "Met name de verkeersveiligheid in de stad laat te wensen over."
Ten aanzien van de verkeersveiligheid heeft mevrouw Van Dijk nog wel een duidelijke wens voor een eerste actie van de toekomstige burgemeester: "Verbied het fietsen in de binnenstad. In het weekend moet je telkens enorm oppassen dat je niet omver wordt gereden. Dat zou ik zelf enorm waarderen."