Van links naar rechts: Raimond de Prez (gemeente Delft), Isidoor Hermans (OBS), Job van Zomeren (ERA Contour) en Wim Wensing (Amvest).
Van links naar rechts: Raimond de Prez (gemeente Delft), Isidoor Hermans (OBS), Job van Zomeren (ERA Contour) en Wim Wensing (Amvest). Foto:

Nieuw Delft krijgt nieuwe 'hotspot' voor kenniswerkers
in het Van Leeuwenhoekkwartier

DELFT - Nieuw Delft pakt door met de ontwikkeling van een inspirerend plan voor een woon-werk-verblijfplek, gericht op het binden van (inter)nationale kenniswerkers aan Delft. Afgelopen week hebben het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS), TBI-onderneming ERA Contour en Amvest de samenwerkingsovereenkomsten hiervoor getekend.

Deze centrumlocatie in het Van Leeuwenhoekkwartier van Nieuw Delft biedt een uitgelezen kans uit te groeien tot de nieuwe hotspot voor de ondernemers van de toekomst. Nu de samenwerkingsovereenkomst is getekend, wordt het plan de komende maanden verder uitgewerkt naar een realisatieovereenkomst eind dit jaar. In de samenwerking met OBS en de gemeente Delft neemt ERA Contour de rol in van ontwikkelaar en bouwer. Fakton Capital heeft namens Era Contour de plaatsing bij Amvest verzorgd. Amvest neemt het hele programma af, inclusief circa 120 woningen, voor de beleggingsportefeuille van het Amvest Residential Core Fund. De bouw is voorzien in de periode 2017-2019.
Het plan draagt bij aan de ambitie van Delft om in 2025 een magneet te zijn voor kennisintensieve bedrijven en kenniswerkers. Uit onderzoek blijkt dat deze groep graag wil wonen vlakbij het centrum, in een betaalbare huurwoning, in een gebouw dat ruimte biedt aan ontmoeting en de mogelijkheid om samen te werken en waar men naar behoefte voorzieningen met elkaar deelt.
Binnenplein
Door architectenbureau Barcode is dit woonconcept vertaald naar een toonaangevend ontwerp, bestaande uit drie gebouwen gegroepeerd rond een plein. Dit binnenplein vormt het hart van het plan en moet gaan fungeren als een centrale en levendige ontmoetingsplek. Daarmee sluit het plan naadloos aan bij de 'citylounge'-gedachte die richting moet geven aan het toekomstige verblijfskarakter van het Van Leeuwenhoekkwartier; een gastvrije en inspirerende omgeving met verschillende ontmoetingsplekken waar je graag woont, werkt of verblijft. Het duurzame plan met een energieprestatiecoëfficiënt (epc) 0,2 krijgt een omvang van 16.500 vierkante meter. Het gemengde programma bestaat uit appartementen, commerciële functies op de begane grond (plint),zoals horeca en start-ups,flexibele werkplekken, ondergrondse parkeergarage en gedeelde ontmoetingsplekken, onder andere in de vorm van daktuinen.
Het project ligt op een markant punt in het Van Leeuwenhoekkwartier; vlakbij het nieuwe stationsgebied en de historische binnenstad. Vanuit de binnenstad, de toekomstige Ireneboulevard, de Engelsestraat en het toekomstige stadspark is de plek vanuit iedere kant te bereiken. In het Van Leeuwenhoekkwartier is ruimte voor circa 500-600 nieuwe woningen, die vraaggestuurd worden ontwikkeld.