Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Bob Ursem

Bob Ursem (58) is al vijftien jaar wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin van de TU Delft aan het Poortlandplein.

1. Waarom wilde je in de Botanische Tuin worden gefotografeerd?
"Omdat dit een mooi gezicht is. Dit is een prettige omgeving om in te werken. Als ik voor een plek buiten Delft zou mogen kiezen, zou dat het eerste natuurreservaat zijn dat ik tot stand heb gebracht."

2. Heb je altijd al iets met planten gehad?
"Ik ging al vroeg met mijn vader mee, die vogelspotter was, maar keek liever naar de planten. Ik vroeg me toen al af waarom bepaalde planten op de ene plek wel groeiden en ergens anders niet. Het is fascinerend dat je aan de hand van vegetatie de geschiedenis van een plek kunt achterhalen."

3. Welke opleiding heb je gevolgd?
"Ik ben begonnen met biologie, waarin ik me vooral verdiept heb in tropische botanie en ecologie. Daarnaast heb ik nog natuurkunde en scheikunde gestudeerd. Binnenkort promoveer ik in de technische natuurkunde met een onderzoek naar fijnstof."

4. Wat is de functie van de Botanische Tuin?
"De Botanische Tuin bestaat sinds de oprichting door Gerrit van Iterson in 1917 uitsluitend uit nuttige planten en is uniek in Nederland. Aanvankelijk ging het vooral om gommen, harsen, hout en geurstoffen. In de tuin wordt onderzoek gedaan en we conserveren de gewassen. Vanuit de tuin zijn heel wat bedrijven ontstaan."

5. Wat voor bedrijven dan?
"In het begin waren er vooral gewassen uit Indonesië en begon Apollo vanuit hier een bandenfabriek. Ook hadden Gist Brocades, Calvé en de firma Boldoot hier hun oorsprong. Nu ontstaan er vanuit de Botanische Tuin nog steeds bedrijven. Denk daarbij aan ENS Europe en Flora Fluids."

6. Wat houdt je functie als wetenschappelijk directeur in?
"Ik ben aangesteld om de tuin te redden en wetenschappelijk inhoud te geven. Daarnaast coördineer ik de onderzoekwerkzaamheden die hier plaatsvinden, doe ik zelf onderzoek en geef ik op verschillende faculteiten colleges."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik me niet opstellen als kleine partij te midden van de grote steden. Delft is op het gebied van informatica en daaraan verwante technologie en waterbouwkunde de allergrootste. In deze stad zitten bedrijven die uniek zijn voor Nederland en de rest van de wereld. Dan mag je best een grotere jas aantrekken."

8. Wat voor onderzoek doe je?
"Dat is behoorlijk divers. Ik heb gebieden op de wereld verkend die tot dan toe nog niet op de kaart stonden, grotten in kaart gebracht, een beschermingsmiddel tegen UV-straling ontwikkeld, een betere verlichting voor in kassen ontwikkeld en ga zo maar door. In mijn promotieonderzoek heb ik een manier bedacht en nieuwe technologie ontwikkeld om fijnstof en ultra fijn stof uit de lucht te vangen en dit te fixeren."

9. Waar ben je het meest trots op?
"Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb op mijn manier mijn steentje bijgedragen om de natuur te helpen. Op mijn twaalfde begon ik een milieuorganisatie, op mijn zestiende was ik bestuurslid van Wereld Natuur Fonds Nederland, ik heb me ingezet voor walvisbescherming, heb natuurreservaten gesticht zodat de natuur onaangetast blijft en de hoogste bergen in de Alpen en in de Himalaya bergen beklommen."

10. En nog is je thuisbasis Delft?
"Ik denk het wel. Het universiteitsbestuur heeft me aangetrokken om de Botanische tuin te redden en biedt mij vele ontwikkelingsmogelijkheden. Na mijn promotie ga ik nieuwe doelen stellen en daarna zien we wel wat ik ga doen."