'De vrijwilligers van Inloophuis Debora luisteren, keer op keer'

DELFT – Inloophuis Debora, het ontmoetingscentrum voor mensen met kanker en hun naasten, heeft in haar tienjarig bestaan hard gewerkt aan haar naamsbekendheid en financiële zekerheid. "De organisatie moet staan als een huis, zodat we onze gasten tot in lengte van dagen kunnen ontvangen", stelt voorzitter Ernst Bovelander.

Met de komst van Ernst Bovelander als bestuursvoorzitter kreeg Inloophuis Debora vijf jaar geleden een gepokte en gemazelde manager aan boord, die de organisatie na de opstartjaren naar consolidatie en verdere uitbouw moest gaan leiden. Iets wat hem, als directeur business development bij de internationale onderneming Brightsight, wel is toevertrouwd. "Mijn voorganger, Elle-Marie Valkenburg, heeft een voortreffelijke basis gelegd. Vanuit de initiatiefgroep voor het Inloophuis, die twaalf jaar geleden werd opgericht, is het huidige Debora ontsproten. De huisvesting is gerealiseerd, de vrijwilligers zijn gevonden en er is enorm veel werk besteed aan het verkrijgen van naamsbekendheid in Delft en omgeving." Ondanks al die positieve aandacht duurde het even voordat de gasten 'n voet over de drempel van Debora durfden te zetten. "Het was een nieuw initiatief voor deze stad en de partijen moesten even aan elkaar wennen", weet Bovelander. "Het team van Debora liet zich daardoor absoluut niet ontmoedigen. De aanhouder wint, nietwaar?"

Partnership Club
Bovelanders belangrijkste missie bij zijn aantreden was het bouwen aan financiële zekerheid. Na de opstartfase kreeg het Inloophuis subsidie van de gemeentes Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland. Door een terugtredende overheid moet Debora echter financieel steeds meer op eigen benen komen te staan. Naast het schenken van donaties kan men daarom sinds twee jaar lid worden van Debora's eigen businessclub, de Debora Partnerschip Club. De leden sponsoren het Inloophuis: dat kan zowel met geld als in natura, door het leveren van diensten en producten. "We hebben Paul Friskes aangetrokken om de kar te trekken binnen de commissie fondsenwerving. Hij is daar meer dan enthousiast aan begonnen, en de teller van de Partnership Club staat nu al op 130 leden", meldt Bovelander trots. Onder zijn voorzitterschap is verder het aantal bezoeken aan het Inloophuis meer dan verdubbeld, van 2.000 naar 5.000 per jaar.
Lees verder op pagina 3