Wethouder Aletta Hekker staat de media te woord over de programmabegroting. (foto: Dennis van den Berg)
Wethouder Aletta Hekker staat de media te woord over de programmabegroting. (foto: Dennis van den Berg) Foto: Dennis van den Berg

Creatief boekhouden 'redt' Delft van artikel-12-status

DELFT – De gemeente Delft heeft het voor elkaar gekregen om de programmabegroting voor de komende jaren sluitend te krijgen. Hierdoor komt Delft niet in aanmerking voor een artikel-12-status, maar het blijven magere jaren - ook voor de burgers, die extra belasting mogen gaan betalen.

Door: Dennis van den Berg

Het leek nog maar een kwestie van tijd, voordat Delft via een zogenaamde artikel-12-procedure onder curatele geplaatst zou worden door de provincie Zuid-Holland. Koortsachtig heeft het gemeentebestuur naar een oplossing gezocht om dat doemscenario af te wenden. Immers, het stadsbestuur zou in het geval van een artikel-12-status feitelijk niets meer te zeggen hebben over de stad, zonder dat de provincie er eerst haar licht over zou laten schijnen. Een onverkwikkelijke situatie voor de mensen op het bestuurlijk pluche en hun achterban. Maar terwijl de oppositie in de gemeenteraad het zwaard van Damocles al aan het bijslijpen was, heeft een 'eureka'-moment van boekhoudkundige aard geholpen de begroting voor de periode 2016-2019 sluitend te maken.

80 miljoen spreiden
Van de externe accountant en de toezichthouder mag de gemeente Delft namelijk de bijdrage van 80 miljoen euro aan de spoortunnel, de molensteen om de gemeentelijke hals, op de financiële balans zetten. Dit bedrag hoeft nu niet meer in één keer afgeschreven te worden, maar wordt gespreid over 80 jaar. Tot 2095 jaarlijks één spoortunnelmiljoen afschrijven op de gemeentelijke financiën, dat is volgens wethouder van financiën Aletta Hekker een haalbare kaart: "Het is niet zo'n leuke erfenis voor de toekomstige generaties, maar we kunnen op die manier tenminste gaan werken aan het financiële herstel van de stad." En dat is nodig. Vanaf 2017 schrijft de gemeente naar verwachting geen rode cijfers meer, maar het blijven voorlopig nog wel magere jaren, met weinig middelen om te investeren.

Hondenbelasting
Naast het boekhoudkundige redmiddel moet de gemeente Delft overgaan tot extra lastenverzwaring voor de burgers. Naast een interne bezuinigingsoperatie van 3,2 miljoen mogen de burgers 1,8 miljoen ophoesten. De onroerende zaakbelasting (ozb) gaat de komende tijd omhoog: hierdoor stijgen de woonlasten voor een gemiddeld Delfts huishouden met 40 euro per jaar. Verder kunnen hondenbezitters hun borst natmaken, want de gemeente voert opnieuw de hondenbelasting in. Hekker beaamt dat dit geen fijne maatregelen zijn, maar: "We gaan de burger niet meer belasten dan nodig." Als de provincie het via artikel-12 voor het zeggen zou hebben gekregen, was de burger volgens de wethouder nog harder in z'n portemonnee getroffen. Ze gaat straks zonder vrees met de begroting onder haar arm naar de raad toe: "Het is een stevig en goed onderbouwd verhaal." De raad behandelt de programmabegroting in november.