Een scène uit ‘De Storm’, met Anoek van den Broek als Ariel en Piet Hein van Gilse als koning Alonso van Napels. (foto: Frank van Stralen)
Een scène uit ‘De Storm’, met Anoek van den Broek als Ariel en Piet Hein van Gilse als koning Alonso van Napels. (foto: Frank van Stralen) Foto: Frank van Stralen

Eerste Rietveldproductie 'stormachtig' begin van nieuw theaterseizoen

DELFT – Nog niet eerder opende het Rietveld Theater haar nieuwe seizoen met een eigen productie. Daar komt op vrijdag 18 september verandering in: dan gaat het toneelstuk 'De Storm' van Shakespeare in première, een Rietveldproductie met uitsluitend amateurtoneelspelers uit Delft en omstreken.

Door: Dennis van den Berg

Toen het voormalige Waagtheater zijn deuren sloot, werd de afscheidsvoorstelling geregisseerd door Guido Jonckers. "Mijn collega-producente Marian Ruijgers werkte hiervoor nauw met hem samen en heeft dat als heel prettig ervaren", verklaart Marie-Jet Eckebus, producente van 'De Storm'. Ruijgers ging zich vervolgens inzetten voor het Rietveld Theater, dat geen eigen producties op de planken bracht. "Toen het idee voor een eerste eigen Rietveldproductie met amateurspelers vorm begon te krijgen, dacht Marian meteen aan Guido als regisseur." Toen Jonckers tijd en gelegenheid bleek te hebben, werd de keus voor het stuk bepaald: 'De Storm' van William Shakespeare, in een vertaling van Gerrit Komrij.
"Guido is heel enthousiast over Shakespeare. Bij de eerste lezing van het script heeft hij wel anderhalf uur gesproken over deze toneelschrijver en de thema's die hij aansnijdt in zijn stukken", vertelt Anoek van den Broek. In haar studententijd stond ze vaak op de planken en ze is een frequent bezoekster van het Rietveld Theater, samen met haar kinderen. "Toen ik zag dat er audities waren voor de eerste eigen Rietveldproductie, begon het weer te kriebelen bij mij. Ik besloot om auditie te gaan doen." Het was direct raak: ze kreeg de belangrijke, verbindende rol van de luchtgeest Ariel toebedeeld en staat bijna de hele voorstelling op het podium.

Aangepast
Hoewel het een 'echte Shakespeare' betreft, is er door Jonckers het een en ander aangepast. Een aantal bijrollen is geschrapt, en er is speciaal voor deze voorstelling nieuwe muziek gecomponeerd door Henk de Ligt. "Wat blijft, zijn typisch Shakespeariaanse thema's als macht, geweld, waanzin, maar ook hoop, vergeving en liefde", aldus Eckebus. De acteurs en actrices die op het toneel staan zijn allemaal afkomstig uit het plaatselijke amateurtoneel, een enkeling volgde of volgt een theateropleiding. De muzikale begeleiding is in handen van een cellist en een pianist.
Wie de voorstelling wil bezoeken, mag zich wat Van den Broek betreft rustig vooraf verdiepen in het verhaal rond de wraakzuchtige Prospero (Radboud Tuin). "Het is goed om inzicht te hebben in het verhaal en vervolgens te kijken welke draai wij er met onze uitvoering aan gegeven hebben." In totaal wordt 'De Storm' zes keer opgevoerd in het Rietveld Theater. Het begin van een nieuwe traditie, om elke start van het theaterseizoen in te luiden met een eigen productie met amateurspelers uit Delft en omgeving.
'De Storm' van William Shakespeare is te zien in het Rietveld Theater op de vrijdagen 18 (première) en 25 en de zaterdagen 19 en 26 september om 20.30 uur; en op de zondagen 20 en 27 september als matineevoorstellingen om 14.00 uur. De entree bedraagt 10 euro per persoon, en 9 euro voor Vrienden van het Rietveld Theater. Meer informatie op www.rietveldtheater.nl.