Het team van Baaf Automotive. Links Manfred Bavelaar.
Het team van Baaf Automotive. Links Manfred Bavelaar. Foto:

Finalisten De Kracht van Delft 2014 blikken met genoegen terug op hun deelname

DELFT – Delft zit bomvol ondernemers die de stad smoel geven. Delftse helden. De organisatie en jury van het ondernemersevent De Kracht van Delft gaan dit jaar opnieuw op zoek naar ondernemers die Delft positief in beeld brengen. Deze week blikken de drie finalisten van 2014 – Smokey Goodness, Het Collectief en winnaar Baaf Automotive – terug op de verkiezingsstrijd en wat het hen heeft gebracht.

Toen Kracht van Delft-finalist Jord Althuizen onlangs met zijn bedrijf Smokey Goodness een mooie catering mocht verzorgen bij het Delftse bedrijf TOPDesk, vertelde de directeur hem dat hij dat te danken had aan zijn deelname aan de Kracht van Delft vorig jaar. "Hij was bij de verkiezingsbijeenkomst in De Veste en had onze naam onthouden", spreekt Althuizen waarderend. In het Delftse wordt Smokey Goodness daarnaast regelmatig benaderd door onder meer MM Taste en Lijm & Cultuur voor het neerzetten van een spectaculaire eetbeleving rond de barbecue. "Maar eigenlijk zijn we bijna nooit in Delft, omdat we door heel Nederland aan het cateren zijn", constateert Althuizen, tegenwoordig bekend van tv als jurylid van het RTL4-programma Grillmasters. "De zaak is in een jaar tijd wel veertig procent gegroeid. In twee woorden: holy smoke!"
De beoordeling van zijn bedrijf door de jury van de Kracht van Delft vond hij nuttig en leerzaam: "We hebben het als finalisten de jury niet gemakkelijk gemaakt om te kiezen. We kregen sowieso een prachtige beoordeling." Althuizen hoopt bij de nieuwe verkiezing weer de nodige innovatieve bedrijven te zien: "Daar houd ik van. Ondernemers die een frisse wind laten waaien, die 'new business' weten te genereren en zich niet laten ontmoedigen door tegenslagen."

Het Collectief
Op het terras van Barbaar aan het Sint Agathaplein zit Tim Kock van Het Collectief. Zijn organisatie, een hybride tussen onderneming en denktank in, ging vorig jaar naar huis met de publieksprijs. "Daar waren we heel blij mee", herinnert Kock zich als de dag van gisteren. "Onze werkzaamheden en dienstverlening zijn toch tamelijk abstract voor het grote publiek, zeker als je ons vergelijkt met Baaf Automotive en Smokey Goodness." Het 'out of the box' concept van Het Collectief bleek de Delftenaren desondanks aan te spreken. Als Het Collectief over 6,5 jaar zijn tiende verjaardag mag vieren, is dat in Kocks ogen een ideaal ijkpunt: "Dan moeten we onszelf bewezen hebben."
Een stap die Het Collectief 'concreter' heeft gemaakt voor de buitenwacht, is het opstarten van horecagelegenheid Barbaar begin 2015 als een ontmoetingsplek voor creatief en ondernemend Delft. Boven dit café heeft Het Collectief een aantal ruimtes in gebruik, die als testlaboratorium dienst doen voor de vele ideeën die in en om Het Collectief ontstaan. "Zo kunnen we de Delftenaren laten zien wat we aan het ontwikkelen of ontwerpen zijn."

Baaf Automotive
Manfred Bavelaar van Baaf Automotive kijkt enorm positief terug op zijn uitverkiezing tot Ondernemer van het jaar in 2014. "Het is een fantastische gelegenheid om je bedrijf op de kaart te zetten. In combinatie met de uitgebreide media-aandacht heeft de deelname ons zeker geen windeieren gelegd. Nog altijd komen mensen ons bedrijf binnen naar aanleiding van alle publiciteit rondom de verkiezing." Bavelaar wilde graag laten zien dat zijn autobedrijf, gespecialiseerd in koop, verkoop en reparatie van goedkope budgetauto's, niet geassocieerd diende te worden met de twijfelachtige reputatie van de tweedehands autobranche. "Dat je de verkiezing wint, zegt in mijn ogen eigenlijk alles. De jury, met volop kennis van zaken, waardeert ons businessmodel." Bavelaar gebruikte de titel intensief als marketingtool op zijn website en in zijn e-mailcorrespondentie: hij liet zelfs kentekenhouders maken met de tekst 'Baaf Automotive: Ondernemer van het jaar'. Mede dankzij die lokale bekendheid zag Baaf Automotive de omzet het afgelopen jaar weer verder stijgen.
Toch merkt Bavelaar in gesprekken met andere plaatselijke ondernemers, dat sommigen wat huiverig zijn om zich op te geven voor deelname aan de verkiezing. "Je moet met de billen bloot voor een vakjury. Dat is spannend", geeft Bavelaar grif toe. "Maar de kritiek die je krijgt is opbouwend, je kunt ervan leren en gaan werken aan de verbeterpunten. En je krijgt heel veel gratis publiciteit voor je bedrijf. Kortom, ik kan het iedere Delftse ondernemer van harte aanbevelen."

Het Collectief. Derde van links Tim Kock.
Jord Althuizen van Smokey Goodness.