Teun van Viegen kende twee bijzonder succesvolle periodes in het shirt van DSVP. (foto: Roel van Dorsten)
Teun van Viegen kende twee bijzonder succesvolle periodes in het shirt van DSVP. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Hoe gaat het met Teun van Viegen?

Teun van Viegen (65) speelde ruim vijftien jaar in het eerste elftal van DSVP en kende in die tijd twee uiterst succesvolle periodes.

Van Viegen meldde zich pas op late leeftijd aan bij de Pijnackerse zaterdagclub. "Ik voetbalde veel op straat, maar mijn vriendjes speelden bij Oliveo. Als niet-katholieke jongen was het not done om daar lid te worden. Via een vriend op de Mulo ben ik bij Avanti gaan korfballen. Dat had ik na een aantal jaar wel gezien en vanuit DSVP werd er al aan me getrokken. Daarom ben ik na de verhuizing naar De Groene Wijdte in 1970 daar gaan voetballen."

- Kwam je meteen in het eerste terecht?
"Niet meteen, maar lang duurde het niet. We trainden met één en twee en na een aantal weken zei Kees Signer dat het tweede elftal alvast kon gaan douchen. Toen we wegliepen, riep hij: 'Jij niet kleine!'. Hij was een mooie man: kwam er soms aan het begin van de wedstrijd pas achter dat hij twaalf man in het veld had lopen."

- Waren jullie ook succesvol?
"Ik begon in de vierdeklasse met een degradatie naar de HVB. Daarop volgden twee promoties en een degradatie. We hadden een goed elftal met onder anderen Henk van Overdam, Hans Geilstra, Frans Rodenburg en Arjen van der Werf. In die tijd zijn heel waardevolle vriendschappen ontstaan die nog steeds voortduren. Na die roerige eerste periode kabbelde het een beetje voort."

- Tot Advocaat kwam…
"Inderdaad. In die tijd hadden we een geweldige selectie: een mix van geroutineerde voetballers en jong talent. Daarbij was hij natuurlijk een geweldige trainer: ik had nooit kunnen vermoeden dat er iemand was die zoveel invloed op het resultaat kon hebben. Ik weet nog dat we raar opkeken toen zijn eerste training in het teken stond van een partijspel. Het was ongebruikelijk, maar hij zag wel meteen wat we konden."

- Stond het al meteen?
"Het was even puzzelen. In zijn eerste seizoen liepen we bij Hoekse Boys net promotie mis. Het jaar erna schoof ik van de rechtsbackpositie naar het centrum en toen ging het nog beter lopen. We hebben nog steeds de langste reeks ongeslagen duels in het amateurvoetbal. Toen stond je er niet zo bij stil, maar nu zie je wel dat het heel bijzonder was. Berry Jansen die hem opvolgde toen we eerste klasse gingen spelen veranderde dan ook niks."

- Hoe volg je het voetbal nog?
"Ik ben de hele zaterdag op de club te vinden. Ik fluit wedstrijdjes, kijk bij mijn zoon die in het vierde speelt, bezoek de thuiswedstrijden van het eerste en word ook wel gekscherend de aanvoerder van de vijfde colonne genoemd."