DHC was vorig jaar de sterkste in de 16-23 competitie. Dit jaar dingen ook Den Hoorn en DVC na enige jaren afwezigheid weer mee naar de titel. (foto: Roel van Dorsten)
DHC was vorig jaar de sterkste in de 16-23 competitie. Dit jaar dingen ook Den Hoorn en DVC na enige jaren afwezigheid weer mee naar de titel. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Den Hoorn en DVC doen weer mee met de 16-23 competitie

DELFT – De zomerstop zit erop en de eerste wedstrijden in de reguliere competities zijn alweer gespeeld. Ook de beloften uit onze regio staan aan de vooravond van een nieuw seizoen: aanstaande dinsdag wordt afgetrapt voor de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar 16-23 competitie.

In het deelnemersveld zijn dit jaar de nodige verschuivingen. FC Zoetermeer haakt af omdat het 16-23 jarigenelftal in het kader van haar 40-jarig bestaan een nederlaagserie tegen beloftenteams van betaald voetbalorganisaties speelt. DHL ontbreekt omdat de club dit seizoen nog geen volwaardig 16-23 elftal kan opstellen. De twee vrijgekomen plekken werden meteen opgevuld: DVC en Den Hoorn zijn terug van weggeweest.

'DAT BOTSTE NOG WELEENS'
Den Hoorn begint de competitie aanstaande dinsdag om 20.00 uur met een uitwedstrijd bij Delft. De rentree van de Midden-Delflanders in de competitie is vooral een beleidskwestie, vertelt Ard van Marrewijk. "Ik begreep dat de clubleiding in die tijd de competitie puur en alleen als een opleidingsmogelijkheid zag. Daarom speelden we uitsluitend met A- en B-junioren. Andere ploegen leken de prestaties iets serieuzer te nemen en dat botste nog weleens. Daarom is toen besloten om de ploeg terug te trekken."
Inmiddels zitten er andere lieden aan het roer bij de Midden-Delflanders. Eén van hen is hoofd jeugdopleidingen Edger Kuntz, die de afgelopen vier jaar als hoofdtrainer van Schipluiden drie keer in de finale stond. "De technische leiding heeft besloten om ons weer voor de competitie in te schrijven", vertelt Van Marrewijk. Hierbij wordt gekozen voor een mix van jongens die tegen het eerste elftal aanhangen, maar er nog niet bij zitten en talentvolle jongens uit de B-jeugd. Deze worden aangevuld met spelers uit de A-jeugd."
De Hoornse beloften hebben, ondanks het ontbreken bij de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar 16-23 competitie, zeker niet stilgezeten. "De afgelopen jaren hielden we met onder meer Monster, DSO, SVC '08 en KMD een onderlinge competitie."
Van Marrewijk vindt het moeilijk om te bepalen of de competitie een meerwaarde heeft voor jonge talenten. "Dat laat ik aan de beleidsbepalers binnen de club over. Ik denk echter dat het geen kwaad kan voor jeugdspelers om door tegen oudere jongens te spelen toe te groeien naar het niveau van de senioren.
Ook DVC doet weer mee. "René Koetsenruijter en ik zijn twee jaar geleden ingestapt en deden het eerste seizoen ook mee met de competitie", vertelt Xander Pronk. "De spoeling was echter zo dun, dat we veel te vaak een beroep moesten doen op dispensatiespelers. Afgelopen zomer nam Guus Heemskerk namens de organisatie contact met ons op dat er twee plekken waren vrijgekomen. We hebben erover nagedacht en hebben ons uiteindelijk voor de competitie ingeschreven."

'ER MELDDE ZICH SPONTAAN EEN VRIENDENTEAM AAN'
Die keuze werd door het toeval enigszins. "De spoeling binnen de selectie en de A-jeugd was niet heel dik en we wilden voorkomen dat we net als vorige keer dat we deelnamen steeds dik zouden verliezen. Dit seizoen meldde zich een vriendenteam met jongens van tussen de negentien en eenentwintig jaar spontaan aan als vierde elftal. We hebben met ze overlegd en gezegd dat ze welkom waren, mits ze ook beschikbaar waren voor de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar 16-23 competitie. Dat was geen probleem en voor de 16-23 selectie een kwaliteitsinjectie."
DVC zal nauwelijks eerste elftalspelers voor de beloftencompetitie afvaardigen. "Het zal vooral gaan om junioren en om spelers die tegen de selectie aanhangen het laatste zetje te geven. En als die jongens van het vriendenteam zich uiteindelijk nog bij de selectie willen aansluiten, dan zijn ze meer dan welkom."