Weinig vertrouwen in de Warmtewet

DELFT - Huishoudens met stadsverwarming zijn hierover ontevreden. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate. Consumenten hebben weinig vertrouwen in de Warmtewet.

Die wet moet ervoor zorgen dat huishoudens aangesloten op een collectieve warmtevoorziening (stads- of blokverwarming en warmte- of koudeopslag) niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens met een CV-ketel. Op het Meldpunt Warmtewet van Vereniging Eigen Huis kwamen binnen een jaar tijd meer dan 4.000 meldingen binnen. En uit het onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate blijkt dat de helft van de 488 ondervraagde warmteconsumenten een collectieve warmtevoorziening niet aanbeveelt aan bekenden.

Bijna 60 procent wil de aansluiting op het gemeenschappelijke warmtesysteem zelfs opzeggen als dat mogelijk zou zijn. Claudia Umlauf, beleidsadviseur Energie bij Vereniging Eigen Huis:

"Deze mensen vinden dat ze te veel betalen voor hun warmtelevering en willen daarom overstappen naar een ander systeem. Als de prijs voor warmte aanzienlijk lager zou liggen dan de prijs voor gas, verwacht ik dat die overstapbehoefte er niet of nauwelijks zal zijn."

ECB koopt Nederlandse hypotheekleningen

DELFT - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nu ook verpakte Nederlandse hypotheekleningen opkopen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich baseert op ingewijden, wil de ECB voor 597 miljoen euro van het schuldpapier overnemen van beleggers.