Afbeelding
Foto: Alphons de Wit jr.

Marco Visser

De elfde editie van de Voettocht voor Vrede vindt op woensdag 23 september plaats. Marco Visser (60) is één van de initiatiefnemers van dit evenement.

1. Waarom wilde je bij de Vierhovenkerk worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier sinds 2004 predikant ben en dit mijn thuisbasis is. Vanuit de kerk wordt veel ondernomen; onder meer de Voettocht voor Vrede die we samen met de Adelbert-parochie, de wijkgemeente Mattheus (Marcuskerk), de Al-Ansaar- en de Sultan Ahmet Moskee organiseren."

2. Heb je altijd al predikant willen worden?
"Ik ben Christelijk opgevoed en gegrepen door de Bijbelverhalen. Daarnaast was er altijd het maatschappelijk engagement. Vanaf mijn dertigste ben ik predikant in achtereenvolgens Heerewaarden, Voorthuizen en Rijswijk. In 2004 ben ik naar Delft gekomen."

3. Heb je een rol gehad in de eerste Voettocht voor Vrede?
"Toen we hier kwamen, viel me op dat aan de overkant van de Martinus Nijhofflaan een moskee stond. Ik heb me sterk gemaakt om banden aan te halen met andere geloofsgemeenschappen in de omgeving. Ik vind het belangrijk dat de kanalen open zijn."

4. Wat was de gedachte achter de Voettocht voor Vrede?
"Het doel was en is dat mensen met verschillende achtergronden persoonlijk met elkaar in gesprek gaan. Daarbij geven we voor de voettocht begint kaartjes. Daarop staan drie thema's als mogelijke gespreksonderwerpen, maar er mogen natuurlijk ook andere onderwerpen worden besproken.
De bedoeling is dat jij gedurende de voettocht een jouw onbekende buurtgenoot leert kennen."
5. Was de urgentie in die tijd niet hoger dan nu?
"Na de moord op Theo van Gogh in november 2004 was er contact tussen de Vierhovenkerk en Sultan Ahmet Moskee. In september 2005 hielden we de eerste voettocht met in het achterhoofd 9/11 en de moord op Pim Fortuijn. In zulke tijden is het belangrijk elkaar op te zoeken."

6. Wat zijn de problemen van deze tijd?
"Dat is onder meer het vluchtelingenprobleem. Afgelopen weekend was in de Oud-Katholieke kerk een avondgebed voor vluchtelingen. De vraag is hoe met de nieuwe stroom vluchtelingen om te gaan. Gevoel en verstand spelen een rol bij deze vraag. Het gaat om humaniteit en omgaan met de medemens."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik altijd acte de presence geven op plekken waar verschillende culturen samenkomen. Verder zou ik ook proberen te verbinden. Dat doen wij met de Voettocht voor Vrede in Delft-Zuid; voor heel Delft zijn er initiatieven als 'Bruggen bouwen' en 'De dag van de dialoog'."

8. Heeft Delft een Voettocht voor Vrede nodig?
"Mensen samenbrengen is een goede zaak. Onbekend maakt onbemind. Verder roepen we in de kerk op om een goede buur te zijn. Dat doen we binnen de geloofsgemeenschap, maar ook naar buiten toe."
9. Wat kunnen de mensen 23 september verwachten?
"Om 19.00 uur komen we in de Marcuskerk (Menno ter Braaklaan 2) bijeen. 19.15 uur start de wandeling. Rond 20.00 uur is de aankomst in Sultan Ahmet Moskee.
Na drie korte inleidingen over Jom Kippoer, het Suikerfeest en Pasen volgt een gezamenlijk gesprek tot 21.30 uur."

10. Waar ben je het meest trots op in de voorgaande tien
edities?

"De doelstelling dat je een onbekende buurtgenoot leert kennen, is ieder jaar gehaald. Dat vind ik waardevol. We hebben een vast stramien dat zijn kracht heeft bewezen: er worden bruggen gebouwd. Vrede verbindt."