Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Eric Boer

Eric Boer (50) is namens Lions Club Delft projectleider van 'Spinnen voor Reinier', dat zondag tussen 13.00 en 16.00 uur op de Markt plaatsvindt.

1. Waarom wilde je voor de ingang van het nieuwe ziekenhuis worden gefotografeerd?
"Omdat Lions Club Delft sinds november intensief bezig is met de voorbereidingen voor Spinnen voor Reinier van zondag. Ik leid het project."

2. Wat gaat er precies gebeuren?
"We organiseren samen met Sports Art, Basic Fit en Mega Fitness een spinning-evenement op de Markt. Je kunt voor tien euro per uur op één van de honderdvijftig fietsen plaatsnemen. Daarbij is er een markt waar van alles te doen is en vragen we deelnemers zich te laten sponsoren. Met de opbrengst financieren we een dialysefiets en aankleding voor de spoedeisende hulp voor kinderen."

3. Hoe kwamen jullie op dit initiatief?
"Als Lions Club zijn we er om de samenleving te dienen. We wilden onder het motto 'voor en door Delftenaren' iets voor Delft doen. Het ziekenhuis is iets puur Delfts en de dialysefiets is een concreet doel."

4. Ligt bij de dialysefiets ook de link met het spinnen?
"Nee. Spinnen is een populaire bezigheid en we hebben pas later naar een goed doel gezocht. Iedereen komt weleens in het ziekenhuis. Met de dialysefiets en aankleding van de spoedeisende hulp voor kinderen helpen we de Delftse gemeenschap."

5. Wat doet Lions Club Delft precies?
"We hebben twee bijeenkomsten in de maand: één bij de sociëteit, de andere bij een lid thuis. Deze houdt een lezing of zorgt voor een gastspreker.. Ons motto is 'We serve'. Daarom zetten we ons in voor de samenleving, ook die van Delft."

6. Op welke manier doen jullie dat?
"Rond moederdag verkopen we aardbeien en asperges ten bate van een vakantiehuis voor gehandicapten op Texel. Verder koken we jaarlijks voor het stadsdiaconaat waarbij we met dak- en thuislozen aan tafel gaan. Ook hakken we in Duitsland kerstbomen en de opbrengst daarvan gaat naar de voedselbank. Verder hebben we al elf keer een een sollicitatieproject georganiseerd voor laatstejaars vmbo'ers bij het CLD."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik meer verbinding zoeken met Delft en zaken meer open bespreken. Ik geloof heel erg in de kracht van de verbinding die ook dit spinning-evenement mogelijk maakt. Ik hoor van ondernemers dat het aan heldere communicatie nog weleens ontbreekt. Daar zou ik aan werken."

8. Hoe ben je bij Lions Club Delft terechtgekomen?
"Via het CLD. Enkele Lions Clubleden gaven een sollicitatieworkshop en voerden met leerlingen fictieve sollicitatiegesprekken. Ik begon als ouderen werd benaderd of ik lid wilde worden. Voor mij blijkt eens te meer dat we middenin de samenleving staan en we er niet met een sigaar en een glas whiskey op neerkijken, zoals soms gedacht wordt."
9. Hoe hebben jullie drie sportscholen bereid gevonden te helpen?
"We hebben ze, met hulp van Rodi Media, afzonderlijk van elkaar aangeschreven en SportsArt, Basic Fit en Mega Fitness waren allen enthousiast. We zijn met ze om tafel gegaan en ze besloten de handen ineen te slaan. Dat is natuurlijk prachtig."

10. Wanneer is jullie project geslaagd?
"Als de spinners zeggen: "wow dit was gaaf!!". Ook het weer is succesbepalend. De Markt is natuurlijk een unieke locatie. Daarnaast hopen we op veel enthousiast publiek en dat de ondernemers een graantje meepikken. Als dat gebeurt, komt het met de opbrengst vanzelf goed."