Een artist impression van de toekomstige 'city lounge' Nieuw Delft.
Een artist impression van de toekomstige 'city lounge' Nieuw Delft. Foto:

Bestemmingsplan Van Leeuwenhoekkwartier:
Spoorzone verdwijnt, Nieuw Delft verschijnt

DELFT – Met het verdwijnen van het spoorwegviaduct uit het stadsbeeld begint ook de term 'Spoorzone' langzaam te vervagen. Het hierdoor ontstane vacuüm wordt opgevuld door het stadsgebied 'Nieuw Delft'. Voor het noordelijk deel van het Van Leeuwenhoekkwartier is een nieuw ontwerpbestemmingsplan opgesteld, dat sinds afgelopen week ter inzage ligt.

Na de stappen die dit jaar zijn gezet binnen de ontwikkeling van de Spoorzone – onder meer de ingebruikname van het nieuwe station en de eerste spoortunnel - komt de verdere ontwikkeling van het gebied prominent op de agenda te staan. Het herinrichtingsplan Nieuw Delft is opgedeeld in drie stukken, legt ontwikkelingsmanager Marc du Pon uit: "Het gebied rond het nieuwe stadspark, dat we aanduiden met het Van Leeuwenhoekkwartier; de Coendersbuurt; en het Abtswoudsehof. De werkzaamheden in de Coendersbuurt zijn reeds gestart en dat gaat volgens plan. Daarom kunnen we op korte termijn gaan beginnen aan de realisatie van het noordelijke stuk van het Van Leeuwenhoekkwartier, tussen het Bolwerk, stadskantoor en de toekomstige Ireneboulevard in."
Het Van Leeuwenhoekkwartier krijgt vorm door middel van vraaggestuurd ontwikkelen. De nieuwe stadswijk rondom het langgerekte stadspark 'bovenop' de spoortunnel moet een mix van wonen en bedrijvigheid worden. Du Pon gebruikt hiervoor de term 'city lounge'. "Het park moet als het ware versmelten met de 500 à 600 woningen die hier gebouwd kunnen worden en diverse stedelijke functies, variërend van horeca, bedrijfsruimtes en start-ups tot culturele voorzieningen en ontmoetingsruimten. Ook is het park vanuit meerdere kanten te bereiken vanuit de binnenstad of omliggende wijken. Vanuit het nieuwe station kunnen treinreizigers via de grote zittrap het stadspark inlopen", schetst Du Pon het toekomstbeeld.

Hoge vlucht
Het vraaggestuurd wonen heeft in dit project een hoge vlucht genomen. Waar vroeger eerst een bouwplan werd bedacht en uitgevoerd en vervolgens geïnteresseerden hierbij werden gezocht, heeft de toekomstige bewoner een belangrijke stem in het kapittel gekregen in de totstandkoming van wat er precies gebouwd gaat worden. "Die omslag moet ervoor zorgen, dat mensen minder snel geneigd zijn om te gaan verhuizen. Hoe hoger de tevredenheid over de woonruimte en de omgeving, hoe beter het voor een wijk als deze is", aldus Du Pon. Overigens is er binnen Nieuw Delft straks ook volop ruimte voor tijdelijke bewoners als expats, die slechts voor een bepaalde tijd in Delft verblijven, maar dan wel graag op een mooie locatie willen wonen.
Ten aanzien van de mobiliteit van de bewoners gaat Nieuw Delft eveneens uit van een vraaggestuurd model. "Uit onderzoek onder de belangstellenden voor het Van Leeuwenhoekkwartier is gebleken, dat per huishouden vaak maar één parkeerplaats gewenst is", weet Du Pon. Dat is een trendbreuk met het recente verleden, waar veel huishoudens vaak twee of zelfs meer auto's in gebruik hadden. Belangrijke factor hierin lijkt de zeer nabije aanwezigheid van een groot arsenaal openbaar vervoer – trein, bus en tram – en de ligging naast hartje centrum. Volgens Du Pon wordt er daarnaast voldoende gelegenheid gecreëerd om fietsen goed en veilig te stallen. De Ireneboulevard, die het park en de wijk gaat doorsnijden, krijgt geen voetgangers- en fietserstunnels of –bruggen, maar gelijkvloerse oversteekplaatsen. Op de vraag of dat met zo'n drukke en gevarieerde verkeersader wel veilig is, reageert Du Pon: "Wij denken dat het een vergelijkbaar punt als de Coolsingel wordt in Rotterdam, en daar werkt het prima."

Inloopavond
Het ontwerpbestemmingsplangebied omvat het noordelijk deel van het toekomstige Van Leeuwenhoekkwartier. Dit plangebied bestaat uit twee delen: het gebied rondom het nieuwe station Delft ten noorden van de toekomstige Ireneboulevard (van Bolwerk, Coenderstraat, Westvest tot Westlandseweg) en een gebied ten zuiden van de Ireneboulevard ter hoogte van de Groene Haven en Engelsestraat. De planontwikkeling van de eerste bouwkavels vindt in 2016 plaats: na het doorlopen van de hele procedure wordt het Van Leeuwenhoekkwartier Noord vanaf 2017 in verschillende fasen gebouwd.
Op woensdag 23 september is er een inloopavond van 19.30 uur tot 21.00 uur in Loods015 aan de Nijverheidsstraat 7 te Delft. Tijdens deze avond kan men vragen stellen en mondeling een zienswijze indienen. Wie bij de inloopavond aanwezig wil zijn, kan zich aanmelden per mail via delftbouwt@delft.nl, met vermelding van naam en telefoonnummer, of via tel. 015 - 26 02 611. Iedereen kan het ontwerpbestemmingsplan tot en met woensdag 14 oktober inzien bij het Klant Contact Centrum aan de Phoenixstraat 16, op de gemeentelijke website www.delft.nl/bestemmingsplannen bij 'Plannen ter inzage' en op www.ruimtelijkeplannen.nl.