De leden van Prometheus Plus komen elke vrijdagmiddag bijeen in het pand van de Boccia Vereniging, maar moeten straks wellicht op zoek naar een ander onderkomen.
De leden van Prometheus Plus komen elke vrijdagmiddag bijeen in het pand van de Boccia Vereniging, maar moeten straks wellicht op zoek naar een ander onderkomen. Foto: Jesper Neeleman

SILA/Boccia kan huur niet betalen en hoopt op hulp

DELFT – Het pand van de Boccia Vereniging wordt door negen verenigingen en organisaties gebruikt. De stichting die het beheert, kan de huur echter niet meer betalen. De stichting en gebruikers van het pand aan de Bieslandsekade hopen nu op hulp van de gemeente.

Door: Jesper Neeleman

Komt die niet, dan kunnen zij een ander onderkomen gaan zoeken. Volgende week maandag gaan beide partijen met elkaar in gesprek.
Als we vrijdagmiddag een kijkje nemen, is er genoeg leven in de brouwerij. Buiten in de zon zit een groepje Italianen te klaverjassen. "Op z'n Italiaans", licht Karel de Graaf (80) toe. Binnen in het gebouwtje zitten leden van Prometheus Plus, een vereniging van gepensioneerde TU-werknemers, te klaverjassen, jokeren en sjoelen. Op z'n Hollands. "We komen hier nu al een paar jaar op vrijdagmiddag en we zijn blij met deze plek", zegt Max van der Laan (78) van Prometheus Plus. "Meestal zijn we hier met veertig, vijftig leden die spelletjes spelen."
De club dreigt weer een nieuwe stek te moeten zoeken. De gebruikers, die zich hebben verenigd in de stichting SILA/Boccia, kunnen de huur niet meer betalen. De huur bedraagt al jaren 18.000 euro per jaar, maar een huursubsidie van de gemeente compenseerde dit tot een nettobedrag van 6000 euro. Dat kon altijd worden opgehoest. De subsidie wordt nu echter afgebouwd. De stichting moet straks de volle mep betalen óf het pand kopen. Beide mogelijkheden gaan nooit lukken, weet Teresa Gutierriez van de stichting wel zeker. "We hebben geprobeerd steun te zoeken bij organisaties als Fonds 1818, maar alle pogingen mislukken." Ze heeft haar laatste hoop gevestigd op een afspraak met wethouder Raimond de Prez, op 7 september. Ze zal dan benadrukken dat deze plek, nu omliggende buurthuizen als Het Ooievaarsnest al zijn gesloten, belangrijker dan ooit is. Dat honderden Delftenaren hier wekelijks komen voor onderling contact en ontspanning en dat het de stad geen tonnen kost dit in stand te houden. "Dit is echt een heel erg bruisende plek, elke dag zijn hier activiteiten", zegt Teresa. Nachtburgemeester Leo Quack is inmiddels aangeschoven. Hij blikt terug op de tijd dat Italiaanse gastarbeiders naar Delft kwamen, en veelal aan de slag gingen in de Kabelfabriek. "Zij hebben hier altijd keihard gewerkt en altijd belasting betaald", zegt Quack. In 1988 richtten zij hun Boccia Vereniging en verrees aan de Bieslandsekade een clubhuis met bijbehorende velden. "Zij zijn nu gepensioneerd en hebben hier hun eigen stekkie waar ze boccia spelen en een kaartje leggen." De Nachtburgemeester hoopt dat dit ook in de toekomst nog kan. Van der Laan zegt het vervelend te vinden als zijn club, na al vele omzwervingen door de stad te hebben gemaakt, weer moet verhuizen. "We zijn buitengewoon tevreden met hoe het er hier aan toegaat. Het is goed bereikbaar en op een middag als deze hebben we ons eigen sfeertje." Teresa verwacht 7 september te horen of er steun komt of dat de stekker eruit gaat.