Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

DJ Layon Nais

De Hoornse DJ Layon Nais (24) won tijdens de Lierse feestweek een DJ Contest door voor zo'n vierduizend man publiek te draaien en hoopt op een verdere doorbraak.

1. Waarom wilde je in je studio worden gefotografeerd?
"Omdat ik hier een groot deel van mijn vrije tijd doorbreng. Ik geef hier een draai aan bestaande nummers en ga op zoek naar nieuwe muziek. Op die manier bereid ik hier mijn sets voor."

2. Hoe ben je ooit begonnen als DJ?
"Vroeg in mijn middelbare schooltijd leerde ik Virtual DJ kennen, een computerprogramma, waarmee je muziek kon mixen. Dat sloeg zo aan, dat ik op mijn zestiende aan mijn zus vroeg of ik geld kon lenen voor een professionele DJ-set. Een half jaar later trad ik op in het Teejaater in Naaldwijk en sindsdien werd ik steeds vaker geboekt."

3. Wat voor muziek draai je vooral?
"Ik begon met het draaien van housemuziek, maar als je daarbij geen eigen nummers hebt, dan kom je nooit verder. Daarom ben ik wat meer allround gaan draaien: muziek uit de 80's, 90's, feestmuziek, moombathon, bubbling, maar ook hardere stijlen. Op die manier kan ik veel meer op het publiek inspelen."

4. Dan heb je vast een enorme muziekkennis?
"Het is lastig om te mixen en af te spelen als je de nummers niet kent. Daarom moet je de nummers zo snel mogelijk leren kennen. Het is ontzettend tof om zoveel nummers te kennen en te weten wat bij het publiek aanslaat."

5. Treed je vaak op?
"Tegenwoordig ben ik wel bijna elk weekend onderweg. Daarnaast heb ik maandelijks mijn eigen podcast op iTunes met de naam Lay On Air. Ik heb zelf een set van een half uur en het andere half uur is er een guest DJ."

6. Is je hobby wel te combineren met je werk?
"Gelukkig heb ik een heel flexibele werkgever en meedenkende collega's. Dat moet ook wel, want naast de achtendertig uur in de week die ik werk, besteed ik zo'n vijfentwintig uur in de week aan het draaien. Daarbij gaat het vooral om het opzoeken en editen van nieuwe muziek."

7. Als ik burgemeester van Midden-Delfland was, dan…
"… zou ik ervoor zorgen dat er voor zowel jongeren als ouderen meer te doen is in Den Hoorn. In Schipluiden heb je de Zomerfeesten, het Meadows festival, Schippop en Cult Royale. In Den Hoorn heb je alleen de DIOS lentefeesten. Daarnaast zou een extra café of uitgaansgelegenheid voor de iets ouderen ook niet verkeerd zijn."

8. Waar moet een goede DJ aan voldoen?
"Je moet goede muziekkennis hebben en op het publiek weten in te spelen. Daarbij moet je ook een grote verzameling hebben: ik ga altijd met meer dan 10.000 nummers op pad. Verder moet je bij de tijd blijven: ik ben pas twee weken op vakantie geweest en het heeft wel wat tijd gekost om die achterstand in te halen."
9. Wat is het leukste aan het draaien?
"Het mensen blij maken. Afgelopen weekend draaide ik bijvoorbeeld in café De Wijnhaven in Delft. Ik zag het publiek uit zijn dak gaan en aan het eind van de avond bedankten mensen me en vroegen ze om mijn kaartje. Dan weet je dat ze hebben genoten."

10. Wat wil je nog bereiken als DJ?
"Het feit dat ik nu al bijna elk weekend bezig ben en niet alleen meer via mijn vrienden en kennissen word geboekt is natuurlijk al heel mooi. Het volgende doel is om in meer steden te draaien en het lijkt me ook ontzettend tof om in de zomer in verschillende badplaatsen te draaien."