Volgens sommigen heeft Paul Blokland niet uit zijn voetbalcarrière gehaald wat erin zat, maar zelf maalt hij daar niet om. (foto: Roel van Dorsten)
Volgens sommigen heeft Paul Blokland niet uit zijn voetbalcarrière gehaald wat erin zat, maar zelf maalt hij daar niet om. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Paul Blokland?

NOOTDORP – Paul Blokland (56) kwam als A-junior terecht in het eerste elftal van RKDEO en maakte er indruk als spelmaker.

Ondanks het feit dat de officiële leeftijd om te mogen voetballen tien jaar was, was Blokland al op zijn achtste lid bij de Nootdorpers. "Er was geen andere club. Als katholieke jongen uit het dorp ging je naar RKDEO."
- Speelde je al snel in het eerste?
"Best wel ja, ik heb een jaar in de A-junioren overgeslagen. Toen ik zeventien was, trouwde mijn broer Leo, die in het eerste speelde. Tijdens zijn bruiloft was de hele selectie aanwezig en die gasten zeiden dat ik de A1 moest overslaan. Dat gebeurde ook en ik stond op mijn zeventiende al in het eerste. Dat ging ten koste van Leo zijn plek."
- Met wie speelde je zoal samen?
"Onder anderen met Wim en Leo Hooijmans, Theo Jansen, Henk Boon, Nico van Beek en Leo van Hagen. Dat was dolle pret en zeker op de donderdagavond kon het nog weleens laat worden. We hebben menig nieuwe trainer geïmponeerd met de omloopsnelheid van een krat bier."
- Werd er ook gelachen?
"Ik weet nog dat Andre Bakker bij Celeritas-uit met nieuwe schoenen aankwam en we er een uit de doos hadden gehaald. Toen hij erachter kwam, werd hij helemaal gek. Natuurlijk gaven we de andere schoen vlak voor de wedstrijd begon terug. Achteraf kon hij er natuurlijk wel om lachen, maar op het moment zelf niet."
- Waar speelde je?
"Ik was een mid-mid met een goede trap. In mijn eerste jaar werd ik vooral centraal achterin neergezet, omdat trainer Jan van den Oever zich mateloos ergerde aan het feit dat ik steeds mijn man liet lopen. Zo kon ik zelf eens ervaren hoe dat voor mijn medespelers was."
- Die aanpak hielp dus?
"Na een jaar stond ik weer mid-mid, maar ik had er wel van geleerd. Ik had overigens een slechte mentaliteit. Mensen vragen weleens of ik het niet eens op een ander niveau had willen proberen, omdat ze blijkbaar vinden dat ik het aardig kon. Ik heb er nooit aan gedacht en zou het, als ik het over mocht doen, ook niet anders doen."
- Boekten jullie ook successen?
"In mijn eerste jaar degradeerden we naar de vierde klasse, maar de twee jaar erop promoveerden we. Vooral die eerste keer, uit bij BEC, was prachtig. Heel het dorp was uitgelopen. Uiteindelijk ben ik tot mijn dertigste doorgegaan en heb ik me later door Gerard Gielesen nog laten verleiden om twee seizoenen door te gaan."
- Hoe volg je het voetbal nu nog?
"Mijn zoon Kay speelt bij Capelle en daar ga ik wel bijna ieder weekend kijken. Hij is een betere voetballer dan ik, zeker wat mentaliteit betreft. Mijn schot zie ik wel een beetje terug bij hem. Verder ga ik meestal ook bij RKDEO kijken als ze thuis spelen."