Vijf generaties, één familie. Van links naar rechts: Larissa van Schie met zoontje Xem, René van den Berg,Regina Staal en Christien van den Berg.
Vijf generaties, één familie. Van links naar rechts: Larissa van Schie met zoontje Xem, René van den Berg,Regina Staal en Christien van den Berg. Foto: Dennis van den Berg

Op kraamvisite bij vijf generaties

PIJNACKER – Van nul naar negentig in één foto. Bijna een eeuw nadat Regina Staal zelf het levenslicht zag, heeft zij haar achterachterkleinzoon Xem van Schie mogen verwelkomen.

Een langgekoesterde wens van de 90-jarige, die met haar oudste dochter Christien (67) en haar man Fred en kleinzoon René (49) en zijn echtgenote Miriam op kraamvisite is bij haar achterkleindochter Larissa (25) en haar echtgenoot Erik van Schie in Pijnacker.
De kersverse moeder schonk op zaterdag 1 augustus het leven aan haar eerste kindje in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. "Xem liet op zich wachten, we waren de eenenveertigste week al gepasseerd. En ik wilde graag dat mijn zusje Charona bij de bevalling aanwezig was, maar die stond op het punt om drie weken naar Bali te gaan", vertelt Larissa. In het ziekenhuis werd de bevalling opgewekt door de vliezen door te prikken: 9,5 uur later was Xem er, net op tijd om nog even in de armen van zijn tante Charona te kunnen liggen.
Bij zo'n kraambezoek volgen de herinneringen en anekdotes elkaar in rap tempo op. Zo herinnert betovergrootmoeder Regina zich nog levendig, hoe ze begin jaren 1950 vanuit haar geboorteland Polen naar Nederland kwam met haar echtgenoot en oudste kind: "Mijn man kon hier werken als elektromonteur en heeft dat 27 jaar gedaan." Ze streken neer in Den Haag, waar hun gezin werd uitgebreid met nog drie kinderen.

Voetballer
Christien ontmoette haar Fred in de Hofstad en is alweer bijna vijftig jaar met hem getrouwd. Hun enige zoon René maakte furore als voetballer bij ADO Den Haag. Hij ontmoette zijn latere echtgenote Miriam in de Haagse Frederik Hendrikstraat. "En omdat onze vaders toevallig ook Fred(erik) en Hendrik heten, hadden we het plan opgevat om, als we een zoon zouden krijgen, deze Rik te noemen", melden René en Miriam.
Het stel kreeg echter twee dochters. Maar laat Larissa nu op een gegeven moment met een leuke jongen, genaamd Erik, thuiskomen…
Het product van hun liefde heeft in ieder geval een sportief genenpakket meegekregen. Met een voormalig profvoetballer als opa en een enthousiast motorsporter als vader kan Xem straks alle kanten op. Bij voorkeur in het groengeel: want het merendeel van de familie woont inmiddels in Nootdorp-Pijnacker, maar blijft warme gevoelens koesteren voor ADO Den Haag.