Afbeelding
Foto: Martijn Linthorst

Huis te koop: Papenstraat 14, Delft

DELFT – Reinier Heerink en zijn vriendin Ria Bloemberg zijn vijf jaar geleden in dit karakteristieke herenhuis in de Delftse binnenstad komen wonen. Toen nog met z'n tweetjes, maar inmiddels met de kinderen Lucas en Cathelijne. En de derde is op komst.

"We kwamen uit Rotterdam en wilden weer in een gezellig historisch centrum wonen", vertelt Reinier. "Zo zijn we in Delft terecht gekomen." Het is een leuke, oudere woning met enkele oorspronkelijke details. Het is een Gemeentelijk Monument en beschermd stadsgezicht uit 1890. "We zochten een woning waar niet heel veel aan gedaan zou moeten worden", gaat Reinier verder. "Op zolder hebben we onder meer een groot kozijn vervangen. Beneden hebben we een mooie nieuwe vloer laten leggen. Aan de voorkant is er nette bestrating gemaakt en is de onderkant van de voorgevel ook gestuukt, zodat het een mooi geheel is."
Dit pand is vroeger een kroeg geweest. "Wat nu de keuken is, dat was vroeger de bar", zegt hij. "We hebben een vrij grote woonkamer, die overgaat in de keuken en die keuken weer in een heel hoge eetkamer. Die hoge eetkamer vonden we heel mooi. Zo heb je lekker de ruimte voor alles, met de keuken met Portugese plavuizenvloer in het midden, heel centraal in huis."
Heel bijzonder is de waterpomp, die altijd bij dit pand gehoord heeft. In vroeger tijden stond die buiten, maar door een uitbouw staat de pomp nu binnen. De woning heeft een ruime, lichte woonkamer van 5.15 bij 3.54 meter. De kamer is voorzien van hoge ramen en heeft een eikenhouten vloer. De tussenliggende, open keuken heeft een gasfornuis, tafelkoelkast, vaatwasser en een oven. Boven de keuken is extra bergruimte. "De doorgang van de woonkamer naar de keuken heeft een karakteristieke toog", aldus Reinier.
De achterkamer is 3.50 bij 4.38 meter. Hier bevindt zich de originele waterpomp. Een koepel in het plafond zorgt voor extra lichtinval. Van hieruit is de tuin te bereiken, die in totaal 4.02 bij 3.23 meter is. Met een ligging op het noordoosten. "In de tuin blijft het altijd lekker koel", zegt hij. "We kunnen echter ook gewoon de zon opzoeken, want we hebben namelijk ook een dakterras. Zowel de tuin als het dakterras zijn verbazingwekkend rustig, je hebt niet het idee dat je midden in een centrum zit." In de tuin bevinden zich verder een fietsenberging en een bijkeuken voor de wasmachine en de droger.
Onder de trap op de eerste verdieping was er heel veel loze ruimte. Reinier en Ria hebben ertoe besloten om hier een grote kastruimte te maken. Ook is er een handige kastenwand boven de trap. "Die hebben we hier speciaal voor laten maken", geeft hij aan. "Net zoals de inloopkasten op de zolder. Ook daar kunnen we dus een heleboel opbergen."
Op de eerste verdieping is er aan de achterzijde een slaapkamer. De andere twee ruime slaapkamers liggen aan de voorzijde. In het midden is een moderne badkamer, voorzien van een ligbad, een wastafelmeubel, een tweede toilet en een handdoekenradiator. Het dakterras met Bankirai vlonders is met 4.68 bij 3.67 meter erg riant te noemen.
Op de tweede verdieping is er één grote ruimte van 14 bij 2.20 meter, met balken in het zicht. Een dakkapel zorgt voor veel lichtinval en biedt een mooi uitzicht op de stad. Veel ruimte in de wandkasten, aparte bergruimte met de opstelplaats voor de CV-combiketel (Atag 2011) en de mechanische ventilatie. "Het huis staat in een leuk verbindingsstraatje, met allemaal winkeltjes. De omgeving is minstens zo mooi als het huis zelf."

De vraagprijs voor deze woning is 439.000 euro k.k. Geïnteresseerd in deze woning? Voor meer informatie: Van Silfhout & Hogetoorn Wereldmakelaars, (015) 212 52 88 of www.vansilfhout.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding