Nieuwe mogelijkheid voor familiehypotheek

DELFT – Huiseigenaren die hun woning deels bij familie of bekenden en deels bij de bank willen financieren, kunnen sinds kort bij Obvion terecht. Het nieuwe product geeft waarborgen en rentekorting, zegt de hypotheekverstrekker. Obvion, een dochterbedrijf van de Rabobank, noemt het nieuwe product de MetElkaar-hypotheek.

Het bedrag dat de lener van familie of bekenden leent, moet minimaal 10.000 euro zijn en mag maximaal 40 procent van de totale hypotheek bedragen. Het leenbedrag bij familie mag maximaal 50.000 euro zijn, tenzij de ouders het bedrag uitlenen. Dan is het maximum van dit deel 125.000 euro. De bank toetst bij aanvang of de huiseigenaar de totale hypotheek kan dragen.
Daarbij hanteert Obvion de gebruikelijke leennormen, die zijn vastgesteld op advies van budgetinstituut Nibud. Obvion berekent een vaste rente, over het deel dat de bank zelf verstrekt, en bepaalt ook de flexibele rente, over het deel dat het familielid verstrekt.
Over de flexibele rente krijgt de huiseigenaar 25 procent korting. Die korting vervalt wanneer de bank de lening moet overnemen, als het familielid het geld versneld terug wil. Obvion staat garant voor de maandelijkse betaling van aflossing en rente aan het familielid. Dit is van belang als de huiseigenaar in financiële problemen komt, bijvoorbeeld door werkloosheid.
Obvion claimt de eerste Nederlandse hypotheekverstrekker te zijn die een dergelijke hypotheek op de markt brengt. Er zijn al wel huiseigenaren die hun woning deels bij familie of vrienden financieren, maar zij krijgen daarbij tot nu toe geen waarborgen van de bank voor de familielening.
Vereniging Eigen Huis bestudeert momenteel de voor- en nadelen van dit nieuwe product.