Afbeelding
Foto: Alphons de Wit jr.

Joris Melkert

Joris Melkert (46) is docent Luchtvaarttechniek aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

1. Waarom wilde je in jullie laboratorium worden gefotografeerd?
"Omdat deze plek ons vakgebied karakteriseert. Studenten beginnen vaak met abstracte wis- en natuurkunde, maar op deze plek kunnen ze de fysieke hardware van het vakgebied zien en aanraken."

2. Heb je altijd al iets met vliegtuigen gehad?
"Niet echt. Toen ik een beroepsinteressetest deed, bleek ik een zeer brede technische belangstelling te hebben. Dan zijn er drie richtingen: Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde en Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Mijn vader had Werktuigbouwkunde gedaan en een vriend ging Technische Natuurkunde studeren. Voor mij bleef Lucht- en Ruimtevaarttechniek over. Maar ik heb nooit piloot willen worden. Ik heb meer ontzag voor buschauffeurs."

3. Hoe dat zo?
"Het vliegtuig wordt bijna volledig automatisch bestuurd. Als buschauffeur heb je met andere zaken te maken: passagiers kunnen lastig zijn en heb je met het overige wegverkeer te maken. Wat dat aangaat denk ik dat piloten het makkelijker hebben."

4. Wat maakt het vak zo leuk?
"Ik vind het fascinerend dat alles met elkaar samenhangt. Je kan nog zulke mooie, aerodynamische vleugels maken, als je er geen constructie in kwijt kunt, heb je er niets aan. Wat dat aangaat ga je op zoek naar het ideale compromis van alle deelgebieden."

5. Waaruit bestaan je werkzaamheden voor TU Delft?
"Ik ben docent Luchtvaarttechniek en geef verschillende vakken over alle jaren van de opleiding. Daarnaast ben ik wetenschapper, al staat het onderzoek de laatste jaren op een laag pitje. Verder zijn we druk met de voorbereidingen voor de Challenges in European Aerospace conferentie die in de week van 7 september in de aula van de TU wordt gehouden."

6. Je bent regelmatig in de landelijke media te vinden…
"Klopt. Ik heb enkele jaren het stafbureau geleid en me zo met communicatie bezig gehouden. Ik denk dat de media dat beviel en dat ze me daarom nog steeds vragen. Ik sta er niet om te springen, maar vind het ook niet erg om te doen. Deze vorm van voorlichting hoort bij de maatschappelijke functie van de universiteit. Het is wel jammer dat er bijna altijd ellende is als ze me iets vragen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"Laat ik vooropstellen dat ik niet in Delft woon en dat ik begrijp dat de middelen niet ongelimiteerd zijn. Als dat wel zo zou zijn, zou ik veel meer werk maken van een betere bereikbaarheid, zowel met het OV als met de auto. Nu kun je je alleen per fiets voortvarend voortbewegen."

8. Is TU Delft een grote speler in de lucht- en ruimtevaarttechniek?
"We zitten qua omvang bij de eerste tien faculteiten ter wereld. Dat betekent dat we onze studenten vrijwel alle onderdelen kunnen aanbieden, zodat zij de integratie kunnen maken. Ik denk dan ook dat wij de meest complete ingenieurs afleveren."

9. Zijn hier ook baanbrekende uitvindingen gedaan?
"Zeker, hier is het materiaal Glare ontwikkeld, dat onder meer in de A380 wordt gebruikt. Het lichtgewicht van aluminium en de kracht van glasvezel werd gecombineerd. Er zijn ook uitvindingen in andere vakgebieden gedaan, zoals strips op schaatspakken, die aerodynamica vergroten."

10. Wat voor ontwikkelingen voorzie je voor de luchtvaart?
"De configuratie, dus het idee van een buis waarin vracht of passagiers zitten en twee vleugels, zal niet veranderen. Wel zal er qua materialen, aerodynamica en motoren nog een efficiencyslag worden geslagen."