René den Os stapte uit het profvoetbal om met zijn vrienden van BEC te kunnen spelen en doet dat nu nog steeds. (foto: Roel van Dorsten)
René den Os stapte uit het profvoetbal om met zijn vrienden van BEC te kunnen spelen en doet dat nu nog steeds. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met René den Os?

DELFT - René den Os (55) speelde al op zijn vijftiende in het eerste elftal van BEC en kende bij die club, na een avontuur als prof, een heel mooie tijd.

Dat René ging voetballen was niet toevallig: ook zijn vier oudere broers waren verzot op het spelletje. "Dus waren we als jongens op het Zuideinde - we woonden in de Rozenstraat – altijd met een bal bezig. Van mijn zesde tot en met mijn achtste speelde ik bij Full Speed. Toen ik daarna naar BEC vertrok, waar het grootste gedeelte van mijn familie speelde, werd me dat in de buurt niet in dank afgenomen."

- Was je getalenteerder dan je broers?
"Dat vind ik lastig te zeggen. Ik weet wel dat mijn mentaliteit beter was: ik had er ook echt meer voor over om te presteren dan de anderen. Daarnaast was ik van jongs af aan elke minuut van de dag die ik over had wel met een bal bezig."

- Hoe beviel het in de jeugd bij BEC?
"Hartstikke goed. Ik speelde met Willem Berkien, Adrie van de Weerd, Bram Bos en Martin Schravenmade. Ik heb niet in de A-jeugd gespeeld, want op mijn vijftiende zat ik al bij het eerste. Toen was Piet de Vries er trainer en speelde ik onder anderen met Dennis van Berkum, Peet den Os en Piet van der Hoeven. Ik had een goede mentaliteit en kon het spel redelijk sturen. Ik beleefde er dan ook het meeste plezier aan om mijn medespelers beter te laten voetballen."

- En toen kwam FC Den Haag?
"Daar ben ik op mijn zeventiende gaan spelen. Ik kwam terecht bij Dick Advocaat, Lex Schoenmaker en Aad Mansveld. Ik speelde zo nu en dan een wedstrijdje mee in het eerste en ben verhuurd geweest aan FC Vlaardingen. Dat beviel heel goed, maar ze gingen failliet. Toen FC Den Haag aangaf geen budget meer voor me te hebben, ben ik teruggekeerd naar BEC."

- Hoe was het terug te komen?
"Fantastisch. In de tijd dat ik bij Den Haag en Vlaardingen speelde, kwam ik nog altijd op de club. Ik wilde gewoon graag terug naar die gasten. We hebben er promoties, kampioenschappen en heel wat bekersuccessen behaald. Daarbij was de sfeer geweldig. Op clubavonden was je vaak niet voor vier uur 's nachts thuis. Vooral Willem Berkien was helemaal gek. Dat is 'ie nog steeds trouwens."

- Hebben jullie nog contact?
"Zeker, elke vrijdag en zondag zijn we met een groep op de club en we voetballen ook nog samen. Daarnaast gaan we nog regelmatig weekendjes weg. Bovendien zou BEC op 1 mei aanstaande 100 jaar worden. We zijn met een groepje bezig dit jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Het DVC-bestuur vindt dat prima."