Consumentenvertrouwen blijft op stabiel en hoog niveau

DELFT – Het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt blijft op een stabiel, hoog niveau. Dit blijkt uit de jongste stand van de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt kwam in juni uit op 104 punten.

De Marktindicator leverde ten opzichte van de vorige peiling één puntje in, maar blijft al maanden stabiel boven de neutraalwaarde van 100.
Net als in de voorgaande maanden blijft de historisch lage hypotheekrente de voornaamste aanjager van het vertrouwen. Wel verwachten steeds meer Nederlanders dat de hypotheekrente het komende jaar zal stijgen. Was eind vorig jaar nog maar 17 procent van de Nederlanders deze mening toegedaan, inmiddels ligt dit percentage op 30 procent.
De groep consumenten die rekent op een verdere renteverlaging nam in hetzelfde tijdsbestek af, van 16 tot 11 procent. Ruim de helft van de Nederlanders vindt het nu een geschikte tijd om een huis te kopen. Van hen wijst 70 procent op de lage hypotheekrente als voornaamste reden hiervoor.
Dat huizen door de prijsdalingen van de afgelopen jaren een stuk goedkoper zijn geworden, is steeds minder vaak de aanleiding om stappen te ondernemen op de woningmarkt.
Medio 2012 vond bijna driekwart van de Nederlandse bevolking dat de betaalbaarheid van koophuizen verbeterde. Deze zomer, in juni, was nog 30 procent van de consumenten daarvan overtuigd.
Een aanzienlijk deel van 13 procent van de consumenten vindt het momenteel juist een ongeschikte periode om zich op de Nederlandse woningmarkt te wagen. Een derde van de ondervraagden staat hier neutraal tegenover.