Afbeelding
Foto: Alphons de Wit jr

Milène Junius

Oud-wethouder Milène Junius (54) nam afgelopen donderdagavond na twaalf jaar afscheid van de Delftse politiek en is na het zomerreces burgemeester van Hellevoetsluis.

1. Waarom wilde je op de terrasboot van Huzsár worden gefotografeerd?
"Omdat dit een heel mooi historisch stukje Delft is, het Zicht op Delft. Daarbij is dit de haven van Delft en Hellevoetsluis, waar ik straks burgemeester word, is een vestingstad met zes havens."

2. Hoe ben je in Hellevoetsluis terechtgekomen?
"Toen ik de vacature in het tijdschrift Binnenlands Bestuur zag staan, ben ik gaan nadenken of die stad bij me past. Ik was meteen enthousiast. Toen in de vacature stond dat ze zochten naar een goede netwerker en verbinder, heb ik in maart gereageerd. Vorige week woensdag hoorde ik dat ik unaniem gekozen ben."

3. Hoe kijk je terug op twaalf jaar in de Delftse politiek?
"Positief. Maar ook met een gemengd gevoel. Als je hier om je heen kijkt, zie je dat de stad prachtig wordt. Aan de andere kant is de financiële situatie momenteel dramatisch. Ik vind het jammer dat met het oog op toekomstige schattingen wordt bezuinigd, terwijl je niet weet hoe je er over een tijdje voorstaat."

4. Waar ben je het meest trots op?
"Ten eerste het Netwerk binnenstad: het overleg tussen bewoners en horeca dat we hebben opgezet. Verder zijn het nieuwe station en Stadskantoor prachtig geworden en ben ik blij dat ik er een verdieping tussenuit heb laten halen. En ik vind de exposities in het Prinsenhof en het instellen van het Prinsenkwartier zeer geslaagd."

5. Zijn er dingen die je achteraf anders had gedaan?
"Dat is lastig te zeggen. Misschien het parkeerbeleid. We wilden het samen met de stad maken. Als je dat doet zijn er uiteindelijk altijd winnaars en verliezers. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Jammer, maar zo is het nu eenmaal."

6. Heb je veel geleerd in de Delftse politiek?
"Absoluut. Ik kwam uit het bedrijfsleven toen ik de politieke arena betrad. Als wethouder heb ik ontzettend veel geleerd en een groot netwerk opgebouwd. Eén van de dingen die ik er ook aan overgehouden heb is een olifantenhuid. Als je ziet wat er over je geschreven wordt, denk je soms echt: Gaat dit over mij?"

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"…zou ik bloemetjes blijven brengen naar bruidsparen en mensen die op een andere manier een mijlpaal bereiken. Dat contact is ontzettend belangrijk en de verhalen die je hoort zijn prachtig. Ik kijk ernaar uit om dat in Hellevoetsluis te mogen doen."

8. Blijf je ambassadeur van Tanthof Sungevity?
"Nee, dat hebben we overgedragen en je ziet dat er in de regio steeds meer aanbieders van zonnepanelen zijn. Het is ook heel aantrekkelijk, zeker met dit prachtige weer. Ons gezin wekt vijfentachtig procent van de verbruikte energie zelf op."

9. Wat ga je het meest missen aan Delft?
"Mijn vrienden en familie, maar aan de andere kant valt de afstand heel erg mee. Als straks de A4 helemaal geopend is, zit je in een half uurtje in Hellevoetsluis. Verder is de binnenstad natuurlijk een juweeltje. Maar Hellevoetsluis is ook prachtig met leuke terrasjes. "

10. Waar kijk je het meest naar uit in je nieuwe baan?
"Verbinden en netwerken was een vereiste en daar kijk ik naar uit, zowel op Voorne Putten als bij de metropoolregio. Verder zijn het heel hartelijke mensen. Toen bleek dat ik unaniem gekozen was als burgemeester, stonden niet veel later alle leden van de vertrouwenscommissie voor mijn deur om me persoonlijk te feliciteren. Ik kijk uit naar de samenwerking met iedereen in Hellevoetsluis."